Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kazakistan Bitcoin (BTC) Madenciliğinde Rusya’yı Geçti: En Yüksek Hash Rate’e Sahip 3. Ülke Oldu

Kazakistan 2021’de Rusya’yı geride bırakarak en yüksek hash rate’e sahip 3. ülke konumuna yükseldi.

Cambridge Alternatif Finans Merkezi’nin resmi web sitesinde yayınladığı verilere göre düşük enerji maliyetleri ile öne çıkan Orta Asya ülkesi Kazakistan, 2021 yılı Şubat ayından itibaren en büyük rakibi Rusya’yı geride bırakarak dünyanın en yüksek hash rate’ine sahip 3. ülkesi oldu. Kurum, Kazakistan’ın Ocak 2022’de hash rate’ini ortalama saniyede 24,8 exahash olarak tahmin etti.

Kazakistan özellikle son zamanlarda kripto para sektörüne dair attığı adımlarla bu konuda Orta Asya’nın en atılgan ülkelerinden biri olarak adından söz ettiriyor. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, geçtiğimiz haftalarda kripto para birimlerini itibari para birimlerine dönüştürecek bir mekanizmayı yasallaştırmaya yönelik çalışmalarda bulunulduğunu açıklamıştı.

Öte yandan temmuz ayında ise hükümet madencilik firmalarından alınan vergi oranlarını artırmak adına hazırlanan bir yasa tasarısını onaylamıştı.

Cumhurbaşkanı Tokayev konu hakkında yaptığı açıklamada, madenciliğe karşı olmadıklarını ancak firmaların ruhsat almaları ve vergilerini ödemeleri gerektiğini belirtmişti.

Verilere göre Ocak 2022 itibariyle en yüksek hashrate sahip ülke saniyede 71 exahash ile ABD olurken ikinci sırada saniyede 39,6 exahash ile Çin yer alıyor. Çin, yasakladığı madencilik faaliyetlerini 2021 Eylül ayında tekrar serbest bırakmıştı ancak ABD ile arasındaki farkı henüz kapatamadığı görülüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!