Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kazakistan’da Kripto Para Madenciliğinin Daha Sıkı Denetlenmesi İsteniyor

Kazakistan’da hükümet, kaçak çalışmaların önüne geçebilmek adına kripto para madencilerinin daha sıkı denetlenmesini istiyor.

Astana Times tarafından aktarılanlara göre Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, geçen ayın sonunda Enerji Bakanı Magzum Mirzagaliyev ile yaptığı görüşme sırasında yasa dışı şekilde faaliyet gösteren kripto para madencilerinin tespit edilmesini istedi.

Kazakistan’da çalışmalarını yasal şekilde sürdüren elli kripto para madencisi bulunuyor. Enerji Bakan Yardımcısı Murat Jurebekov, bu madencilere herhangi bir kısıtlama getirilmeyeceğini açıkladı.

Bakan Yardımcısı, ülkedeki enerji tüketiminin geride kalan son 10 ay içerisinde yaklaşık %8’lik, anormal bir artış gösterdiğini belirtti. Hükümet, bu artıştan sorumlu tuttuğu kaçak madencilerin önüne geçebilmek için bazı önlemler alacak.

Enerji Bakanı Mirzagaliyev, enerji tüketimini kontrol altına alabilmek adına her bir madencilik tesisine 1 MW’lik, sektörün tamamına ise 100 MW’lik bir tüketim limiti getirilmesi için geçen ay öneride bulunmuş, bu öneri sektör paydaşları arasında olumsuz yankılanmıştı.

Aktarılanlara göre Cumhurbaşkanı Tokayev, madencilik sektörüne yönelik yapılan mevzuat çalışmalarının hızlandırılması için talimat verdi.

Kazakistan, kripto para madenciliğini geçen yıl yasallaştırdı. Madenciler 2022’nin başından itibaren kWh başına normale göre fazladan 1 tenge (0,023 lira) ödeme yapacakları bir tarifeye tabi tutulacak.

Kazakistan Blockchain ve Veri Merkezi Endüstrisi Ulusal Birliğinin araştırmasına göre kripto para madencileri, ülke ekonomisine beş yıl içerisinde yıllık 1.5 milyar dolar katkı sağlayabilir.

Çin’in Bitcoin (BTC) madenciliğine getirdiği yasakların ardından global pazardaki payını büyüten Kazakistan, Cambridge Alternatif Finans Merkezi verilerine göre aylık ortalama hash oranının %18,1’ine ev sahipliği yapıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!