Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kırgızistan’da Yasadışı Bitcoin Madenciliği Yapan Tesis Ortaya Çıktı

Kırgızistan hükümet yetkilileri, ülkenin kuzeyinde yer alan ve yasadışı faaliyet gösteren büyük bir Bitcoin madenciliği çiftliği olduğunu ortaya çıkarttı.

Yetkililer, yasadışı gerçekleştirilen Bitcoin madenciliğinin ülkenin genel elektrik şebekesine verdiği hasar karşısındaki araştırmalarını sürdürüyor. Henüz net bir tespit yapılamadığı bilinmektedir.

Öte yandan uzun süredir Çin hükümetinin Bitcoin madenciliği üzerinde izlemiş olduğu baskıcı politika, Çin’de faaliyet gösteren madencilik şirketlerinin Orta Asya Bölgesine yönlendirdi. Ayrıca Rusya, ABD ve Kanada’ya da Bitcoin madenciliği göçü yoğun olarak gerçekleşti. Özellikle ABD’nin Texas eyaletinde düşük enerji ücretlerinin uygulanması rekabeti arttırırken, madenciler için Texas’ı sıcak bir yuva haline getirdi. Çin tarafından uygulanan yaptırımların Bitcoin madenciliğinin küreselleşmesine ciddi katkısı olduğu gözlemlenmektedir.

Ekim ayında Kırgızistan, Bitcoin madenciliği tesisleri işleten şirketlere ihtiyaç duydukları elektrik enerjisi kapsamında Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan Orta Vadeli Elektrik Tarife Politikası (2021–2025) yasa tasarısını onayladı. Resmi duyuru çerçevesinde şirketler yeni oranlamayla %12,5‘lik bir artışın sonucunda, her kilovat saat elektrik için 2,52 Kırgızistan somu ödeyecek.

Geçtiğimiz günlerde ise bir Orta Asya ülkesi olan Kazakistan onay olmadan elektrik şebekesini kullanan yasadışı madencilerle mücadele etmek için önlemler almaya başladıklarını bildirdi ve çağrıda bulundu. Bitcoin madenciliğinin ülkenin enerji güvenliğini tehlikeye atmadığı sürece kısıtlamalarla karşılaşmayacağını ve ulusal şebekeden çıkarmayacağını bildiren Kazakistan’da bu yıl bir madenci akınının ardından elektrik sıkıntısı yaşadı. 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!