Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para ATM’lerinin Sayısı Artıyor: 3 Bin 500’ü Geçti

Dünya genelindeki insanların kripto para ATM‘lerine olan talepleri git gide büyüyor. Kullanıcılar sahip oldukları kripto parayı hızlı ve kolay bir şekilde kullanabilmek için ATM’lere ihtiyaç duyuyorlar. Ayrıca kripto para ATM’si kuran şirketler arasındaki rekabetin de gittikçe kızışıyor.

ATM İstatistikleri

Statista tarafından yayınlanan verilere göre Dünya çapındaki Bitcoin ATM’lerinin sayısı 2017 yılı boyunca dört kart atış yaşadı ve bu artış hala devam ediyor.

Number of Bitcoin ATMs worldwide from January 2016 to April 2018 (Source: Statista)

Kaynak: Bitcoinist

Dünyanın ilk kripto para ATM’si 2013 yılında Vancover’daki bir kahve dükkanında kurulmuştu. Coinatmradar.com verilerine göre ise şu anda Dünya genelinde toplamda 3502 adet Bitcoin ATM’si bulunuyor.

Şu anda kullanılabilir durumda olan ATM’lerin yarısından fazlası Bitcoin’in yanı sıra en az bir altkoini daha destekliyor ve kullanıcılar bu altkoin üzerinden de işlem yapma imkanı tanıyor. Bitcoin’in yanında altkoin de destekleyen ATM’lerin yüzde 49’u Litecoin, yüzde 32’si ise Ethereum desteği veriyor. Dünya genelinde kripto para ATM’si kullanırken ödenen hizmet bedelinin ortalama oranı ise yüzde 8.

Kripto para yatırımcıları için epey kullanışlı olan bu ATM’ler, pek çok şirketin odak noktası olmaya başladı. Kripto para ATM’si kuran şirketler arasındaki rekabet zaman içerisinde iyice büyüdü.

Dünya genelindeki ATM piyasasının yüzde 33’ü Genesis Coin’e, yüzde 26’sı ise General Bytes’a ait. General Bytes’ın verilerine göre şirket 2014 yılından beri toplamda 53 farklı ülkede 1,700 adet ATM kurdu. 2013 yılında kurulan EasyBit adlı şirketin ise çalışır durumda olan 60 adet ATM’si var.

Coinatmradar verilerine bakacak olursak diyebiliriz ki Dünya genelinde her gün ortalama 9 adet yeni kripto para ATM’si kuruluyor. Bu sayıyı baz alacak olursak bu yılın sonunda neredeyse 5000 tane kripto para ATM’si görülebileceğini söyleyebiliriz.

ATM’lere Talep

Kripto para ATM’sine ihtiyaç duyan kişiler doğal olarak çoğunlukla kripto para kullanıcıları oluyor. Bu kullanıcıların bir kısmı bankalar gibi merkezi finans kuruluşlarıyla etkileşime girmemek için ATM’leri tercih ediyor. Bazı kullanıcılar sahip oldukları kripto paralara ATM’ler aracılığıyla hızlı bir şekilde erişmek istiyorlar. Kripto para hesaplarından itibari para çekişi yapmayı sağlayan ATM’ler de kullanıcılara istediklerini veriyor.

EasyBit’in CEO’su olan Mike Dupree, şirketin hedef kitlesinin kripto para sahipleri olduğunu söylüyor. Dupree, kripto para piyasasında yaşanan fiyat düşüşlerinin ATM piyasasını da etkilediğini söylüyor ancak gelecekle ilgili şöyle bir tahminde bulunuyor:

“Kripto paraların güzelliği şu: Elinizdeki parayı desteklemesi için finansal bir kuruluşa güvenmenize gerek kalmıyor. Merkezsiz bir gelecek göreceğiz ve yasal düzenlemeler de önünde sonunda yola gelecekler.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment