Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para ve Döviz Piyasalarının Rezerv Parası: Dolar

ABD Doları günümüzde rezerv para birimi olarak kabul ediliyor. Bunun yatırım dünyası için de geçerli bir söylem olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü güncel veriler gösteriyor ki kripto para ve döviz işlemlerinde hiçbir itibari para, doların yanına bile yaklaşamıyor.

Kripto Para İşlemleri

Şu anda hemen hemen her ülkenin kendi kripto para borsası bulunuyor. En basitinden, Türkiye’deki kripto para yatırımcıları birkaç farklı kripto para borsasını kullanabiliyorlar. Ama insanlar kendi ülkelerindeki borsaları ne amaçla kullanıyorlar?

Günümüzde (hepsi olmasa da) birçok yatırımcı yerel borsaları sadece global borsalara geçmek için bir basamak olarak kullanıyor. Bu yatırımcılar global borsalara geçiş yaptıktan sonra artık TRY kullanmayı bırakıp USD ile işlem yapıyorlar. Bu sadece Türkiye için geçerli değil Japonya, Güney Kore, Almanya vs. gibi ülkeler için de geçerli.

Bunun etkilerini kripto para piyasasında kullanılan itibari paralara baktığımızda görebiliyoruz. Coinhills’in verilerine göre şu anda kripto para piyasasında hiçbir itibari para dolar kadar sık bir şekilde kullanılmıyor.

Bu verilere göre kripto para yatırımcıları son 24 saat içerisinde itibari paralarla toplamda 2.950.266 BTC’lik işlem yaptılar. İtibari parayla yapılan bu işlemlerin %80’i ABD Doları’yla yapıldı.

%11’lik kısmı Japon Yeni ile yapılan bu işlemlerin geri kalan kısmında EUR, TRY gibi çeşitli paralar kullanıldı. Türk Lirası, son 24 saat içerisinde yapılan kripto para-itibari para işlemlerinin %0.82’sinde kullanıldı.

Coinhills’in verdiği bu veriler tam anlamıyla doğru olmayabilir. Bu veriler Dünya genelindeki kripto para borsalarından ve P2P platformlarından toplanıyor. Bu borsalarda yapılan işlemler her daim doğru olmayabiliyor. Ayrıca Coinhills’in veri çekmediği bazı borsalar/platformlar da bulunuyor. Ancak buna rağmen ABD Doları’nın kripto para dünyasında herhangi bir rakibinin olmadığını söylemek mümkün gibi duruyor.

Döviz İşlemleri

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), Nisan 2019’da yapılan döviz işlemleriyle ilgili kapsamlı bir rapor yayınladı. Bu raporda döviz işlemlerinin hangi paralarla, hangi ülkelerde, ne yoğunlukta yapıldığını görmek mümkün.

BIS tarafından yayınlanan bu rapor, USD’nin döviz piyasasında da herhangi bir rakibinin olmadığını gösteriyor. Bu rapora göre Nisan 2019’da günlük olarak 6.6 trilyon dolarlık döviz işlemi yapılıyordu. Ve bu işlemlerin %88’inde ABD Doları kullanılıyordu. Doların en yakın rakibi olan EUR ise tüm işlemlerin sadece %32’lik kısmında kullanıldı. %88 nerede, %32 nerede…

Kaynak: BIS

Döviz işlemlerinin en çok hangi ülkelerde yapıldığına baktığımızda bu işlemlerin özellikle finans merkezlerinde yapıldığı görülüyor. BIS tarafından aktarılan bilgilere göre Nisan 2019’da yapılan tüm döviz işlemlerinin %79’luk kısmı şu beş ülkeden geliyordu:

  • Amerika Birleşik Devletleri
  • Birleşik Krallık
  • Hong Kong
  • Singapur
  • Japonya
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment