Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Dünyası, Bitcoin ETF’ini Ay Sonuna Kalmadan Elde Edebilir

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, gelecek birkaç hafta içerisinde bitcoin vadelilerine yatırım yapacak ilk borsa yatırım fonuna yeşil ışık yakarak kripto para ekosistemi adına bir ilke imza atabilir.

SEC, bitcoin vadeli işlem sözleşmelerine yatırım yapmayı planlayan borsa yatırım fonlarından beşinin kurulması, kurulmaması ya da ertelenmesi yönünde bir karar alacak.

ProShares, Invesco, VanEck, Valkyrie ve Galaxy tarafından yapılmış başvuruların potansiyel onaylanma tarihleri 18 Ekim, 19 Ekim, 25 Ekim, 25 Ekim ve 1 Kasım olarak sıralanıyor.

İlki ProShares’inki olmak üzere her biri ağustosta yapılan başvurular, 1940 Tarihli Yatırım Şirketleri Yasası doğrultusunda yapıldı.

Fiziki emtia veya para birimi gibi daha farklı varlıklara yatırım yapacak fonlardan farklı olarak, büyük ölçüde menkul kıymetlere yatırım yapacak ETF’lerin Yatırım Şirketleri Yasası kapsamında kayıt yaptırması gerekiyor.

Bir bitcoin ETF’i oluşturmak için verilen çabalar, Cameron ve Tyler Winklevoss’un 2013 tarihli başvurusuyla başladı ve o zamandan beri fiziki bitcoinlere yatırım yapacak ETF’lere ağırlık verilecek şekilde ilerledi.

SEC Başkanı Gary Gensler ise, Financial Times’ın düzenlediği bir konferansta, 1940 tarihli yasanın “yatırımcılara kayda değer düzeyde koruma sağladığını” söyleyip, bitcoin vadeli işlem sözleşmelerine yatırım yapmayı planlayan ETF’ler için yapılacak “değerlendirmeyi sabırsızlıkla beklediğini” söyledi.

Onaylandıktan birkaç gün sonra hazır olabilir

Kripto paranın, Kanada’dan sonra ABD’deki 6.7 trilyon dolarlık borsa yatırım fonu endüstrisinde bir yer edinebileceği düşüncesinden, şu ana dek yapılmış başvuruların hiçbiri kabul edilmemiş olmasına rağmen vazgeçilmiş değil.

Bloomberg Intelligence’ın kıdemli ETF analisti Eric Balchunas, SEC’nin yıllardır geri çevirdiği başvuruların 1933 Tarihli Menkul Kıymetler Yasası kapsamında yapıldığını; söz konusu başvuruların ise 1940 Tarihli Yasa’ya tabi olduğunu belirterek, bunlardan birinin ekim ayı içerisinde onaylanmasına %75 ihtimal veriyor.

Bloomberg Intelligence’tan James Seyffart ile bir not hazırlayan Balchunas, SEC’nin yakın zamanda Ethereum vadelileri için VanEck ve ProShares tarafından yapılmış başvuruları geri çevirmiş olmasına rağmen bitcoin vadelileri için yapılmış başvuruları geri çevirmemiş olmasını, olumlu bir işaret olarak kabul ediyor.

Kripto para ETF’inin, insanlara yatırım yaparken kolaylık sağlaması bekleniyor. Financial Times’ın aktarımına göre Bitwise Asset Management CIO’su Matt Hougan, “ETF’lerin güzelliği, finansal danışmanların çalışma şekline sorunsuz bir şekilde dahil edilebiliyor olmaları. (Bitcoin ETF’i) bu yüzden oyunu değiştirecek ve piyasanın önünü kayda değer şekilde açacak.” dedi.

Bu yıl yayımlanan bir ankete göre yatırımcıların %64’ü, kriptoya bir borsa yatırım fonu aracılığıyla yatırım yapmayı tercih ediyor. Doğrudan yatırım yapmayı tercih edenlerin oranı ise %16 düzeyinde.

Balchunas, SEC’nin bu başvurulardan birini önümüzdeki birkaç hafta içerisinde onaylaması halinde fonun “çok kısa bir süre içerisinde” kurulabileceğini ve ay bitmeden işleme açılabileceğini düşünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!