Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Paralara AB Şoku: Yeni Yasanın Etkisi Yıkıcı Olabilir!

Avrupa Birliği’nin kripto para yasası, bölgedeki faaliyetleri büyük bir sekteye uğratabilir.

AB, kripto paraları, borsaları, kuruluşları ve stablecoinleri yakından ilgilendiren MiCA’yı kısa süre sonra hayata geçirecek. MiCA, bu ayın sonunda kripto varlık hizmet sağlayıcıları ve onların KYC/AML gereklilikleri için kısmen geçerli hale gelecek.

Bu kapsamda özellikle stablecoinler üzerinde yaratılacak baskının, kripto para sektörünün AB’deki faaliyetlerini vurabileceği düşünülüyor.

Pazartesi günü itibariyle başlıyor

Pazartesi gününden itibaren, AB’deki stabilcoin faaliyetlerinin MiCA’nın yeni düzenlemelerine uyması gerekecek.

Konu hakkında açıklamada bulunan Outlier Ventures Araştırma Başkanı Jasper De Maere, tüm stablecoinlerin çoğunluğunun USD sabitli olması nedeniyle çoğunun kısa vadede MiCA’ya uyum sağlamasının pek mümkün olmadığını söyledi.

Bu durumun, Avrupa vatandaşları için sınırlı ticaret erişimi, düşük likidite ve çeşitli kripto yatırımlarına erişim eksikliği ile sonuçlanabileceğini ifade etti.

İşlem hacmi kısıtlı, inovasyonu engeller!

De Maere, işletmelerin AB’deki faaliyetlerini azaltabileceği ve bunun inovasyonu ve tüketici erişimini engelleyebileceği konusunda uyardı.

Düzenlemelerin, stablecoinlerin “dijital para lisansı” almasını ve Avrupa Bankacılık Otoritesi’nin denetiminde faaliyet göstermesini zorunlu kıldığını hatırlatarak kısıtlamalara da yer verdi. 200 milyon euro’luk ticaret hacmi sınırının, en büyük stablecoin USDT’nin ortalama ticaret hacmiyle kıyaslandığında oldukça düşük olduğunu belirtti.

Sektör katılımcıları, Avrupa Bankacılık Otoritesi’nin teknik standartlarla ilgili yönergeleri yalnızca geçen hafta yayınlaması nedeniyle uyum konusunda kafa karışıklığı yaşıyor.

Chainalysis Avrupa Politika Başkanı Matthias Bauer-Langgartner, stablecoin rejiminin belirsiz kapsamı ve EMT’lerin hem fon hem de kripto varlık olarak çift sınıflandırılmasının önemli belirsizlikler yaratacağını ekledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!