Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Liberland Başkanı Bitcoin Değil, Yeni ”Merit” Kripto Para Birimini Kullanmayı Planlıyor

Hırvatistan ile Sırbistan arasında yer alan küçük bir ada parçası üzerine ‘kurulan’ Liberland isimli mini devletin başkanı, yeni bir ülke vizyonunun içerisinde kripto para birimlerine de yer veriyor. Başkan Vit Jedlicka, kripto para birimlerine yer verecek olmasına rağmen, lider kripto para birimi Bitcoin yerine, kendilerine özel ‘Merit’ kripto para birimini kullanmayı planlamakta.

Yeni Tip Bir Devlet

Vit Jedlicka‘nın yeni kripto tabanlı mikro ulusu için düşünceleri oldukça devrimci ve yenilikçi. Ülkeyi resmi olarak tanıyan başka hiçbir ülke bulunmamasına rağmen, Liberland‘ın resmi internet sayfasına göre ülke şu an üçüncü en küçük egemen devlet statüsünde ve 205.000 kişi resmi sayfadan vatandaşlık başvurusunda bulunmuş.

Resmi internet sayfasına bakıldığında ise, ülkenin para birimi olarak bir kripto para birimi olan Liberland Merit‘in olduğu görülüyor. Ülke daha önceki açıklamalarda resmi para birimi olarak Bitcoin kullanacağını açıklamış olsa da, Jedlicka bunun yerine kendi kripto para birimleri Merit’in daha uygun olacağına karar verdi. Merit temel olarak liyakat anlamına gelmekte ve görünüşe göre söz konusu kripto para biriminin bu isme sahip olmasının da bir sebebi var. Jedlicka’nın açıklamalarına göre vatandaşlar sahip oldukları Merit kadar oy hakkına sahip olacak. Sistem ”insanların yaşadıkları ülkenin payına sahip olmasını” sağlıyor. Başkan Jedlicka ise ”ülkenin gerçek olmasını mümkün kılan ve yaratılışına katkıda bulunan” insanların, karar verme konusunda güce sahip olan insanlar olmasını istiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment