Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lightning Labs Geliştiricilerinden Elizabeth Stark, Lightning Network Hakkında Konuştu

14 Eylül tarihinde, San Fransisco‘da gerçekleşen Litecoin Summit‘in ilk gününde, kripto para dünyasından önemli isimler çeşitli açıklamalarda bulundu. Bunlardan bir tanesi de Lightning Labs’ın arkasındaki beyin olarak bilinen Elizabeth Stark oldu. Stark açıklamalarında temel olarak Lightning Network‘ün perde arkasındaki teknolojinin nasıl çalıştığını açıkladı.

Stark, ölçeklenme sorununun ilk olarak Satoshi Nakamoto‘nun Bitcoin P2P e-cash sistemini açıkladığında ortaya çıktığını vurguladı. Araştırmanın yayınlandığı esnada topluluktaki üyelerden birisi, fikir sağlam olsa da, işlemlerin ölçeklenemeyeceğini iddia etmiş. Ortaya çıkan yeni sorun nedeniyle, iki Bitcoin topluluğu üyesi tarafından geliştirilen çözüm ortaya çıkmış: ‘Bitcoin Lightning Network: Ölçeklenebilir Zincir Dışı Ödemeler.’

Stark daha sonra Lightning’in temel konseptinin Bitcoin ağı üzerinde ikinci bir katman olarak yer alıp, bir dizi kontrat oluşturmaktan ve Ödeme Kanalları isimli bir teknoloji kullanmaktan ibaret olduğunu belirtti. Başarılı geliştirici ağın Hash Timeclock Contract isimli başka bir teknoloji daha kullandığını ve bu teknoloji sayesinde bütün ortadaki düğümlerin sadece bunu devam ettirdikleri sürece fon alabileceklerini ifade etti. Sonuç olarak işlem ya tamamlanıyor ya da işlemi yollayana geri gönderiliyor ve bu şekilde siber suç riski de ortadan kalkıyor.

Daha sonra P2P ağı ve kontratlar konusuna da değinen Stark, şunları ifade etti:

”Bu aslında rüşvet verilemeyen küresel, merkeziyetsiz bir yargıç konumunda. Lightning işlemlerini birer kontrat gibi düşünecek olursanız, bütün kontratlar mahkemeye gitmiyor. Belki işinizle veya kiraladığınız bir şeyle ilgili kontrat imzaladınız, bunun için mahkemeye gitmenize gerek yok. Ama gidilmesi gereken konularda, blockchain bunun yapılmasını zorunlu kılıyor.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment