Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lightning Network Yüz Milyonlarca Kullanıcıya Ulaşabilir -Arcane

El Salvador hükümetinin Lightning Network’ü entegre ederek bitcoin’i tedavüle koymasının, Lightning Network’e uzun vadede on milyonlarca yeni kullanıcı kazandırabileceği düşünülüyor.

Arcane Research tarafından Lightning Network için hazırlanan araştırma raporunda, günümüzde yeterli bankacılık altyapısına sahip olmayan ve büyük ölçüde Amerikan dolarına bağımlı olan ülkelerde toplam 850 milyon insanın yaşadığı belirtildi.

Bu nüfusun %10’unu oluşturan ülkelerin El Salvador’un izinden gidebileceğini belirten araştırmacılar, Lightning Network’ün bu sayede 50 milyon yeni kullanıcıya ulaşabileceğini ve bu kullanıcıların yıllık 17 milyar dolarlık işlem hacmi oluşturabileceğini tahmin ediyor.

El Salvador’un bitcoin’i yasal bir para birimi olarak tanımasının ardından Panama’nın bundan “geri kalmaması” gerektiğini söyleyen Panamalı politikacı Gabriel Silva, geçen ayın başında bitcoin’in ödeme işlemlerinde kullanılmasını sağlayacak bir yasa tasarısı sunmuştu.

Bitcoin işlemlerini blockchainin dışına çıkararak, barındırdığı mikroödeme kanallarında işleyen Lightning Network; Bitcoin’in saniyede yedi işlemlik kapasitesine karşın saniyede milyonlarca işlem kaldırabilen merkeziyetsiz bir ağdır.

El Salvador’un haricinde hem Paxful’un hem Twitter’ın eylül ayında Lightning entegrasyonunu açıklaması ile Lightning Network’ün kullanım alanı genişlemeye başladı.

Eylül ayı için 660.000’den fazla işlemin kaydedildiği Lightning Network’ün kapasitesi, 1 Ocak’tan günümüze 1.058 bitcoin’den 3.000 bitcoin’in üstüne çıktı.

“Niye Spotify’da dakika başı ödeme yaparak şarkı dinlenemesin ya da Netflix’te saniye başı ödeme yaparak film izlenemesin? Kendinize dair herhangi bir bilgi paylaşmak zorunda kalmadan, doğrudan Lightning cüzdanınızdan ödeme yapmak varken, kredi kartı bilgilerinizi neden bir içerik hizmeti sağlayıcısına veresiniz?” diyen Arcane Research ekibi, Lightning Network’ün “ödeme ve para transferi işlemlerini radikal düzeyde değiştirebileceğini” belirtti.

Lightning Network’ün 2030 yılına kadar sesli veya görüntülü içerikler ve gaming için ödeme yapan 700 milyon kullanıcı tarafından kullanılmaya başlayabileceği belirtilirken, ağın yıllık işlem sayısının 364 trilyona kadar ulaşabileceği açıklandı.

Lightning Network’ün yazılımını geliştiren Lightning Labs’in CEO’su Elizabeth Stark, “Çok da uzak olmayan bir gelecekte; internet kullanıcıları nasıl TCP/IP kullandıklarını bilmiyorsa diğer kullanıcılar da bitcoin ve Lightning’i kullandıklarını fark etmeyecekler. Sınır ötesi ödemelerden, mesajlaşma uygulamalarındaki ödeme işlemlerine; gaming’den, sanatçıları ve içerik üreticileri desteklemeye kadar, Bitcoin internetteki işlemlerin altında yatan esas protokol haline gelebilir.” dedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!