Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lightning Network’de Merkezilik Sıkıntısı

Bitcoin’in ikincil katman çözümü olan ve bu yönüyle Bitcoin’deki ölçeklenme sorununu büyük bir oranda çözmesi umut edilen Lightning Network (LN) merkezilik sorunları yaşıyor olabilir.

Bank of England ve Federal Reserve Bank of Cleveland ortaklığı ile hazırlanan akademik bir metin, bu durumu ortaya koydu.

1 Nisan 2018’den 31 Ağustos 2019’a kadar olan tüm LN verilerini inceleyen araştırmacılar, ağın şu anda oldukça merkezi olduğunu iddia etti.

Image attached for 1 April 2018

Üstteki resim, ağın en yoğun düğüm operatörlerini ve onların kullandığı kanalları gösteriyor. Bu resim, 1 Nisan 2018 tarihine ait. Bir alttaki göreceğiniz resim ise, 31 Ağustos 2019’da, aynı mantık ile ortaya çıkan bir başka görüntü:

Image attached for 31 August 2019

Görüldüğü gibi iki resim arasında keskin bir merkeziyetlik farkı görülüyor. Bu durum da son derece dikkat çeken bir detay olarak dikkat çekiyor.

Araştırmada, ağ katılımcılarının sayısının arttığı ancak bunların bağlandığı nodların sayısında ise pek bir değişim olmadığı ifade edilirken, ağın giderek daha da merkezi bir hal almaya başladığı ifade ediliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment