Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lightning Network’ün En Büyük Sorunlarından Biri Yakında Çözülebilir

Lightning Network (LN) önümüzdeki aylarda çok daha yaygın bir şekilde kullanılmaya başlayabilir.

Decrypt tarafından paylaşılan bilgilere göre Lightning Network ile yakın gelecekte çok daha büyük işlemler yapmak mümkün olacak.

LN’ye Genel Bakış

Bir mikroödeme protokolü olan Lightning Network Bitcoin için özel olarak geliştirildi. Lightning Network’ün geliştirilmesinin amacı Bitcoin’in işlem ücretlerini düşürmek ve işlem hızlarını artırmaktı.

Lightning Network geçtiğimiz son birkaç ay içerisinde epey büyük bir gelişme gösterdi. Bu süreç içerisinde ağdaki düğüm ve kanal sayısı arttı ve Lightning Network biraz daha fazla popülarite kazandı. Ama LN’nin çözülmesi gereken bazı sorunları var.

Diar’ın bu yılın başlarında yayınlanladığı bir rapora göre şu anda Lightning Network’te yapılan bir işlemin yüzde 100 başarılı olabilmesi için o işlemin değerinin en fazla üç sent olması gerekiyor. Daha büyük bir işlem yapmaya çalıştığınız zaman başarı oranınız da düşmeye başlıyor. Yine Diar’ın raporuna göre Lightning Network ile yapılacak birkaç dolarlık bir işlemin başarı oranı yüzde 70 seviyesinde.

Lightning Network geliştiricileri son zamanlarda özellikle bu sorun üstünde çalışmaya başladılar. Decrypt tarafından yapılan habere göre yakın zamanda bazı somut sonuçlar görmeye başlayabiliriz.

Yakında Değişecek

Decrypt tarafından paylaşışan bilgilere göre yakın gelecekte Lightning Network ile büyük çaplı işlem yapılabilecek.

Blockstream’in CSO’su Samson Mow konu hakkında şu yorumu yaptı:

Çok-yollu (multi-path) ödemeler karşılıklı çalışma testlerini geçti ve yakın zamanda kullanıma hazır olacaklar.

Samson Mow tarafından yapılan açıklamalara göre bu çok-yollu işlemler bahsi geçen testleri başarıyla tamamladılar. Çok-yollu işlemler aslında kısaca anlatmak gerekirse büyük çaplı bir işlemin küçük parçalara bölünmesini sağlıyor. Böylece büyük çaplı bir işlem bile kısa sürede, düşük maliyetle tamamlanabiliyor. Samson Mow bu işlemleri şöyle açıklıyor:

Çok-yollu ödemeler sayesinde birden fazla kanal aynı ortamda kullanılabiliyor ve bu sayede büyük bir işlem, sorunsuz bir şekilde küçük parçalara bölünebiliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment