Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Litecoin Foundation Yöneticisi Xinxi Wang, Proof-of-Work ve Proof-of-Stake Protokollerini Kıyasladı

Litecoin Foundation yöneticisi ve Coinnut borsasının CEO’su olan Xinxi Wang, yakın zamanda yaptığı bir röportajda Proof-of-Stake (PoS) ve Proof-of-Work (PoW) modellerini karşılaştırdı ve bunların gerçekten avantajlı olup olmadığını masaya yatırdı.

Bitcoin gibi madenciliği olan kripto paraların kullandığı PoS modeli, özellikle harcanan elektrik ve sözde çevreye verdiği zarar nedeniyle eleştirilmekte. XRP ve Stellar Lumens gibi kripto paraların kullandığı PoS modeli ise, merkeziyetsizlik konusundaki eksiklikleri yüzünden eleştirilen bir protokol ve bu ikisinin avantajları ile dezavantajları şu sıralar popüler bir tartışma olarak biliniyor.

Xinxi konu hakkında yaptığı açıklamada insanların PoW’u en çok harcadığı enerji yüzünden eleştirdiğini ancak bu enerjinin iyi bir şey için kullanıldığını ve bunun güvenlik olduğunu ifade etti.

PoS protokolünü eleştiren Xinxi, staking olarak bilinen olayın zaten zengin olanların daha fazla zengin olmasına neden olduğunu ve eğer bir grup %51 ve üzeri ağ kontrolüne sahipse, bunların kontrolünü kimsenin bozamayacağını, PoW ağında ise daha fazla hash gücü ile kontrolün bozulabileceğini ifade etti.

İki PoW kullanan kripto para olan Bitcoin ve Litecoin arasında Litecoin’i tercih ettiğini belirten Wang, bunun en büyük sebebinin işlem onay süresi ve işlemlerin daha ucuz olması olduğunu vurguladı. Ancak Bitcoin’in güvenliğinin daha büyük ağdan dolayı daha kapsamlı olduğunu da ifade eden Wang, iki kripto paranın da ”niş piyasalar” oluşturduğunu dile getirdi.

Litecoin’in gelecek olan MimbleWimble eklentisine de değinen Wang, bunun gizlilik sorunlarını çözeceğini ve Litecoin’in daha fazla kişiye hitap edeceğini vurguladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment