Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Maduro’nun Petro Kripto Para Birimi, Amacına Ulaşabildi Mi?

Halkı krizle boğuşan Venezuela’nın başkanı Nicolas Maduro, ‘ilk devlet tarafından çıkartılan kripto para birimi’ Petro‘yu tanıtmasından beri, adeta durmaksızın bunun reklamını yapmaktaydı. Piyasaya sürülmesinden bu yana hala kimsenin gerçekten böyle bir kripto para birimi olup olmadığından emin olmamasına rağmen, Venezuela vatandaşları şimdiden emekli maaşlarını Petro ile ‘almaya’ başladı bile.

Peki Petro kripto para birimi gerçekten de amacına ulaşabildi mi?

Rusya, Petro İçin Hazır Değil

Başkan Maduro, yakın zamanda yaptığı Rusya ziyaretinde iki ülke arasında yapılan petrol ticaretinde Petro kullanmayı önermişti. Rusya içerisinde yapılan röportajda konuşan Maduro, ülkesinin şimdiden Rusya ile ticari ilişkilerde petrol destekli Petro’yu kullanma konusunda bir takvim oluşturduğunu bile vurgulamıştı.

Maduro ziyaretinde Putin de dahil bir çok üst düzey yetkili ile görüştü ve 2019 yılında petrol sektöründeki bütün işlemlerin Petro ile yapılacağını iddia etti. Ancak daha sonra ülkenin Maliye Bakanı yardımcısı Sergey Storchak, Petro’nun başkana takdim edildiğini ancak herhangi bir plan veya takvim yapılmadığını vurguladı ve Venezuela’nın iddialarını yalanladı.

Bunun yanı sıra Venezuela, OPEC üyelerine de Petro teklifi götürmüş ve yine herhangi bir olumlu geri dönüt alamamıştı. Venezuela kendi vatandaşlarına bile Petro satın almaları karşılığında gerçek kripto para birimi değil, ”sahiplik sertifikası” vererek tepki çekerken, uluslararası arenada bunu kullanması oldukça zor gibi gözüküyor.

Bunun yanı sıra bir çok uzman Petro’nun aslında devlet tarafından kara para aklamak adına yapılan bir proje olduğunu ve bunun hiçbir gerçek yanı olmadığını düşünmekte. Maduro 2019 yılında elle tutulur kanıtlar vermezse, Petro’nun gerçek olma ihtimali ortadan kaybolacak gibi gözüküyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment