Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Malezya Hükümeti Blockchain Teknolojisinden Faydalanmak İstiyor

Malezya hükümeti, ülkenin en önde gelen alanlarında Blockchain teknolojisini denemek istiyor: yenilenebilir enerji, palmiye yağı ve İslami finans.

Hükümet Blockchain teknolojisinin bu üç alanda nasıl kullanılabileceğini araştırması için Malezya Endüstrisi- Hükümet Yüksek Teknoloji Grubu’nu (MIGHT) kurdu.

Yenilenebilir Enerji

Kısaca MIGHT olarak adlandırabileceğimiz bu grup Malezya’daki yenilenebilir enerji şirketleriyle görüşmelere başladı. Bu alanda faaliyet gösteren şirketler operasyonlarını Blockchain üzerinden sürdürmeye başlarlarsa süreç ciddi manada ‘şeffaf’ bir hal alır. Bu da alıcıların istedikleri enerjiyi, istedikleri şekilde seçmelerine olanak tanır.

Bu alanda Malezya’nın en önde gelen şirketi olan Tenaga Nasional Berhad, Blockchain teknolojisini bizzat araştırmaya başladı. Şirketin yenilik departmanının genel müdürü, Blockchain teknolojisinin kullanım alanlarıyla ilgili çeşitli araştırmalar yapıldığını belirtti.

Palmiye Yağı

Malezya’daki palmiye yağı sektörü şu sıralar biraz sallantıda. Sektörde çocuk işçilerin çalıştırıldığına, çalışma şartlarının genel olarak bir hayli kötü olduğuna dair çeşitli haberler çıktı. Blockchain teknolojisi ise sektöre getireceği ‘şeffaflık’ sayesinde çalışma şartlarının durumunu ortaya serebilir ve hatta bu şartları çok daha iyi hale getirebilir.

Malezya’nın GSYH’sinin yaklaşık yüzde 8’i tarımdan geliyor ve tarım gelirlerinin yüzde 43’ü palmiye yağı satışlarından elde ediliyor. Bu verilere bakarak palmiye yağı sektörünün ülke için ne kadar önemli olduğunu görebiliriz.

İslami Finans

İslam’da borca faiz eklemek yasak, paranın değerini gerçek bir emtiaya dayandırmak meşru olduğu için Malezya’daki finans sistemi diğer ülkelere kıyasla daha farklı işleyebiliyor.

Bu kurallar Malezya’daki bankacılık maliyetlerinin daha fazla olmasına yol açıyor. Hükümet de hem İslami finans kurallarına uymak hem de masrafları kısabilmek için Blockchain teknolojisinden faydalanmanın yollarını arıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment