Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mark Zuckerberg Röportaj Sırasında Blockchain’den Bahsetti

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg geçtiğimiz gün verdiği bir röportajda Blocchain teknolojisinin kimlik doğrulama alanındaki kullanım olanaklarından bahsetti.

Geçtiğimiz gün Harvard profesörlerinden Jonathan Zittrain ile bir röportaj düzenleyen Zuckerberg, genel olarak teknolojinin ve toplumun geleceğinden bahsetti. Teknolojinin günümüzde oynadığı rolden bahseden Zuckerberg, teknolojinin “bireylere daha fazla güç verdiğini” söyledi.

Zuckerberg, röportaj sırasında konunun merkezsizlik kavramına gelmesiyle birlikte Blockchain teknolojisinden bahsetmeye başladı. İlk olarak Facebook’un dünyayı daha “merkezsiz hale getiren” unsurlardan biri olduğunu söyleyen Zuckerberg, Blockchain hakkında şu yorumu yaptı:

“Basitçe anlatmak gerekirse kişisel bilgilerinizi alıyor, merkezsiz bir sistemde saklıyor ve bu bilgilere herhangi bir aracı olmadan ulaşabiliyorsunuz.”

Blockchain gibi merkezsiz teknolojilerin günümüzdeki pek çok kişiye teknolojik açıdan “karmaşık” geldiğini belirten Zuckerberg, bu durumun zaman içerisinde değişebileceğine inanıyor. Zuckerberg ayrıca şu anda Blockchain’in teknik zorluklarının değil, Blockchain’in doğurduğu ahlaki soruların düşünülmesi gerektiğini söylüyor:

“Konuşulması gereken şey Blockchain’in kısa vadede ne kadar kullanışlı olacağı değil; böyle bir sistemin doğurabileceği felsefi sorulardır.”

Zuckerberg ayrıca Facebook’un özellikle son zamanlarda daha merkezi hale gelmeye başladığını söyledi ve buna örnek olarak şirketin mesajlaşma uygulamalarında artık şifreleme metodunun kullanılıyor olmasını gösterdi. Şifreleme metoduyla birlikte hem gizliliğin hem de güvenliğin ciddi anlamda arttığını söyleyen Zuckerberg, şöyle ekledi:

“İnsanlar doğal olarak Facebook’tan bazı şeyler bekliyorlar. İnsanlar (İnternet üzerinden) çocukları taciz edemesinler, terör örgütleri yeni üye toplayamasınlar diye çalışıyoruz.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment