Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mastercard Yöneticisi, Dijital Paraların Gerekliliğini Sorguladı

Bir Mastercard yöneticisi, merkez bankası dijital paralarının yaygınlık kazanacağına şüpheyle bakıyor.

Mastercard’ın Asya Pasifik bölgesindeki blockchain birimini yöneten Ashok Venkateswaran, merkez bankası dijital paralarıyla (CBDC) ilgili olarak, “İşin zor kısmı, benimsenmesi. Eğer cüzdanınızda CBDC varsa onu nakit para gibi, istediğiniz her yerde harcayabiliyor olmanız gerekiyor.” dedi.

Dünyadaki ülkelerin yaklaşık %60’ı, CBDC’lerle ilgili aktif olarak çalışmalar yapıyor. Uluslararası Para Fonu, CBDC’lerin nakit paraya göre “güvenli ve düşük maliyetli bir alternatif” olabileceğini düşünüyor.

Mastercard yöneticisi, “(Bunu sağlamak için gerekli olan) altyapıyı kurmak, bir ülkenin çok fazla çalışmasını ve zaman harcamasını gerektiriyor. Ama şu sıralar birçok merkez bankası, bu ekosistemi oluşturmak için oldukça inovatif hareket ediyor çünkü bizim gibi özel şirketlerle yakından çalışıyorlar.” dedi.

Venkateswaran, buna rağmen CBDC kullanımının yaygınlaşacağından şüphe duyuyor. Singapur’daki Fintech Festival’inde konuşan isim, insanların “günümüzdeki türden paraları kullanırken çok rahat olduklarını” ve bir CBDC geliştirmek için “yeterince kadar gerekçe olmadığını” söyledi.

Mastercard yöneticisine göre CBDC’nin gerekliliği, bir ülkenin ödeme sistemine bağlı olarak değişiyor. Venkateswaran, CBDC’lerin “eğer sadece yurt içindeki ödeme ağınızın yerini alsın” diye geliştiriliyorsa işe yaramayacağını “ama eğer yurt içindeki ödeme ağı o kadar sağlam olmayan bir ülkeyseniz o zaman CBDC çıkarmanın mantıklı olabileceğini” söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!