Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Merkez Bankası Başkanına Göre Dijital Para, Acil İhtiyaç Değil

İspanya Merkez Bankası Başkanı’nın açıklamalarına göre Avrupa’nın dijital euro için acele etmesine gerek yok.

Pablo Hernández de Cos, Avrupa Merkez Bankası’nın dijital euroyla ilgili yaptığı çalışmaların önemini vurgulamakla birlikte Avrupa ve İspanya’daki mevcut ödeme sistemlerinin “son derece verimli” olduğunu ve merkez bankacıların, “analizlerini olabildiğince dikkatli şekilde ilerlettiklerini” söyledi.

Avrupa Merkez Bankası’nın dijital euro ihracıyla ilgili yaptığı çalışmalar geçtiğimiz yıllarda hız kazandı ancak bu yıl bazı eleştirilere maruz kaldı. Eleştiriler arasında bunun kişisel gizlilik bakımından kısıtlayıcı olabileceği yer alıyor.

Hernández de Cos, merkez bankası tarafından çıkarılacak bir dijital paranın finansal istikrar ve para politikası açısından risk oluşturmaması gerektiğini düşünüyor. Merkez bankası başkanı, “Bu girişimin mevcut haliyle hem genel olarak toplum hem de finans endüstrisi için birçok soru işareti doğurduğunun farkındayım. Dijital euro, bu şartlar altında acil bir ihtiyaç olarak görülmüyor.” dedi.

Ancak bu, dijital euro ile ilgili çalışmaların duracağı anlamına gelmiyor. Hernández de Cos, şunu ekledi:

“İnanıyorum ki yalnızca merkez bankasının değil aynı zamanda finans endüstrisinin de sorumluluğu, toplumun iyiliğini sağlayan ödeme sisteminin tehdit altına girmemesidir. Bu yüzden, işin sonunda alınacak karardan bağımsız olarak, Eurosystem’in geçmişteki ve gelecekteki çalışmalarının tamamiyle gerekli olduğuna inanıyorum.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!