Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Spagni: Monero İşlemlerini Hacklemek İmkansıza Yakın

Monero’nun eski baş geliştiricisi Riccardo Spagni, kısa süre önce katıldığı bir podcastte kripto paralarla ilgili genel açıklamalar yaptı.

Monero’dan, Bitcoin’den ve kripto para işlemlerinden bahseden Spagni özellikle anonimlik ve kişisel gizlilik gibi konulara değindi.

Adım Adım Merkezsizliğe

Sektörün tanındık isimlerinden biri olan Riccardo Spagni bundan yalnızca birkaç gün önce Monero’nun baş geliştiriciliğinden ayrıldı.

Spagni katıldığı yayında bu olaydan bahsetti ve bunun aslında Monero’yu daha merkezsiz hale getireceğini söyledi. Monero’da uzun süre ‘otorite’ konumunda kalan Spagni, bir süre sonra bu konumundan feragat edip tabiri caizse koltuğu bir başkasına bıraktı. Kendisi bu süreci şöyle açıklıyor:

Monero’yu daha merkezsiz hale getirebilmek için baş geliştiriciliği bıraktım ama geliştirici ekibinde kalmaya devam edeceğim. Asıl merkeziyetsizlik böyle olur.

Merkeziyetsizlikten bahseden Spagni yayın sırasında anonimlikten de bahsetti. Spagni bu sırada Monero ile Bitcoin arasında bazı önemli kıyaslamalar yaptı.

Kişisel Gizliliğe Vurgu

Kripto para kullanıcıları günümüzde Monero, Zcash gibi gizlilik koinlerin kullanarak anonim bir şekilde işlem yapabiliyorlar. Gizlilik koinlerinin Bitcoin, Ethereum gibi koinlerden farkları bunları takip etmenin çok daha zor olması.

Spagni katıldığı yayın sırasında bu konuya biraz değindi ve Bitcoin’deki işlemlerin tamamen şeffaf bir şekilde gerçekleştiğini, Monero ile ise anonim olarak işlem yapılabildiğini vurguladı. Spagni’ye göre Monero ile Bitcoin ağları arasındaki başlıca farklardan biri bu.

Spagni bunun yanı sıra Monero’daki işlemlerden de bahsetti ve bu işlemleri takip etmenin ne kadar zor olduğunu anlattı. Öyle ki Spagni’ye göre günümüzde bir Monero işlemini hacklemek neredeyse imkansız denilebilir.

Buna benzer bir yorum aslında Europol yetkilileri tarafından da yapılmıştı. Europol analistlerinden Jerek Jakubcek, Monero gibi kripto paralarla ilgili hazırlanan bir raporda şunları belirtmişti:

Bitcoin ağında olan şeyleri görebiliyor, bu yüzden de işlemleri takip edebiliyoruz. Ama Monero ağında herhangi bir ilerleme kaydedemiyoruz. Şüphelilerin Bitcoin veya Ethereum ağlarında tutukları paraları Monero’ya aktardıklarını sıkça görüyoruz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment