Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nakit Para Kullanımı Azalıyor

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko’nun açıklamalarına göre insanlar Kovid-19’dan korunmak için nakit para kullanımını azaltmaya başladılar.

Ödeme tercihlerinde ciddi bir değişim olduğunu söyleyen Canko insanların temassız kartlara ve mobil uygulamalara yöneldiklerini belirtiyor.

Kart Kullanımı Artıyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kısa süre önce yayınladığı raporda nakit para kullanımının ne kadar riskli olabileceğini açıkladı. Virüsler kağıt paraların üstünde birkaç gün boyunca kalabiliyor ve ciddi hastalıklara yol açabiliyorlar.

Koronavirüs salgınından korunmaya çalışan insanlar nakit para kullanımını azaltmaya başladılar. Soner Canko’nun açıklamalarına göre şubat ayındaki banka kartı ödemeleri Şubat 2019’a kıyasla yüzde 52, kredi kartı ödemeleri ise aynı dönemle kıyaslandığında yüzde 25 oranında büyüdü.

Bu ay içerisinde kredi ve banka kartlarıyla toplamda 84.9 milyar liralık işlem yapıldığını söyleyen Canko bunların 72 milyar lirasının kredi kartıyla, geri kalanının ise banka kartıyla yapıldığını ekliyor.

Temassız Seçenekler

Kendisinin açıklamalarına göre insanlar özellikle temassız ödeme seçeneklerine yönelmeye başladılar. Kripto para sektöründe de bu tarz ödeme seçeneklerini geliştirmeye çalışan şirketler olduğunu biliyoruz. Kendisinin açıklamalarına göre temassız mobil ödemeler geçen yılın aynı dönemine kıyasla iki buçuk kat büyüdü.

Nakit para kullanımının sağlık açısından ne gibi riskler barındırdığına değinen Canko, insanların son zamanlarda nakit para kullanımını azalttıklarını vurguluyor ve şunları söylüyor:

“Oysa ki temassız kartınızı kasa görevlisine vermek zorunda kalmıyorsunuz. Yani kartınız elden ele dolaşmıyor. Mart ayının ilk 11 gününde, yerli kartlarla yapılan ödeme tutarı bir önceki ayın aynı dönemine göre yüzde 9 arttı. Söz konusu dönemde nakit çekim tutarının aynı seviyelerde kaldığını, yani kart kullanıcılarının nakitten çok karta yöneldiğini görüyoruz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment