Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

NSA Casusu Edward Snowden: Bitcoin Sonsuza Kadar Süremez

NSA casusu ve gizlilik savunucusu Edward Snowden, Bitcoin’in nihai olarak kamu muhasebe defteri kullanmayan başka bir kripto para birimi tarafından yerinin alınacağına inandığını söyledi.

Bu ayın başında Berlin’de bir Blockstack etkinliğinde konuşma yapan Snowden, konuşmasında Bitcoin’in en büyük dezavantajının, pek çok eleştirinin de iddia ettiği gibi, ölçeklendirme kabiliyeti olmadığını ancak gizlilik eksikliğinin ana problemi olduğunu düşündüğünü söyledi.

Snowden şunları diyor:

“Herkes, bitcoin’in ana problemi olarak işlem oranı sınırlamalarına odaklanmış durumda ve bence de bu büyük bir şey ama benim açımdan bitcoin’in çok daha büyük olan yapısal kusurunun kamu muhasebe defteri kullanması olduğunu iddia ediyorum,”

ve ekliyor:

 “Bu, ticaret için kalıcı bir mekanizma sağlamaz, çünkü herkesin yaptığı işlemlerin kaydına ömür boyunca sahip olamazsınız, tüm işlemler herkes için açık olmalı ve bu şekilde sistem daha iyi ölçeklendirilebilmeli.”

“Bitcoin’in sonsuza dek süreceğini sanmıyorum” diyen Snowden, 2013’te Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA) aktif olarak Bitcoin kullanıcıları üzerinde yaptığı casusluk faaliyetlerini de içeren mahremiyet ihlali belgelerinin açığa çıkması için hazırlıklar yaptığı esnada kimliğini gizlemek için Bitcoin kullandığını da ifade etti.

“Bitcoin önemli bir iş yapıyor ve uzun süre kalıcı bir değere sahip olacağını düşünüyorum, ancak özellikle çekirdek geliştirme ekibine ve protokolün iyileştirilme oranlarına baktığımızda bunların rekabet edebilmesi için daha iyi olmaları gerekiyor ”diye devam etti.

Snowden, Zcash gibi kullanıcıların verilerini gizli tutmaya odaklanmış ve işlemlerin bütünselliğini sağlamak ile beraber bir takım meraklı gözlerin de işlemler hakkında bilgi çalmasının engelleyen ve blokchain verilerini karartılmasına izin veren gizlilik merkezli kripto paralarla ilgilendiğini söyledi.

“Hangi kripto paranın benim daha fazla ilgimi çektiği konusuna gelince, daha önce söyledim ve tekrar söyleyeceğim, Zcash benim en çok ilgimim çeken para, çünkü gizlilik özellikleri gerçekten benzersiz, ama bu konuda bu özellikleri taklit etmeye çalışan bir çok  proje var ve bunun olumlu bir şey olduğunu düşünüyorum. ”

Snowden, Monero’yu ve diğer gizlilik merkezli paraları test ettiğini ancak geçmişte Zcash’in akademik kripto uzmanları tarafından geliştirilmesinde dolayı kendisini daha rahat hissettiğini belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment