Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

On Binlerce Kripto Para Yatırımcısı Üzüldü: Beklenenden Daha Kötü Olabilir

Kripto piyasasındaki likidasyonların miktarı ve ölçeği, büyük borsalardan gelen verilerin gösterdiğinden çok daha kötü olabilir, bu durum K33 Research kıdemli analisti Vetle Lunde tarafından dile getirildi. Lunde, 29 Ağustos’ta, Binance, Bybit ve OKX gibi büyük kripto para borsalarının 2021’den bu yana likidasyon verilerinin raporlanmasında önemli değişiklikler yaptığını bildirdi.

Bu değişiklikler, borsaların her saniye bir likidasyonu kaydetmesi anlamına geliyordu; tüm likidasyonların raporlanması yerine, sadece bir kısmı raporlandı. Lunde, “Borsalardan gelen likidasyon verileri sahte ve piyasanın gerçek likidasyon hacimlerini büyük ölçüde yetersiz temsil ediyor” dedi ve ekledi: “Likidasyon verileri son 3 yılda büyük ölçüde eksik raporlandı.”

Bu doğruysa, kripto yatırımcıları piyasayı bulanık bir tablo üzerinden değerlendiriyor olabilirler. Likidasyon verileri genellikle risk iştahını ölçmenin ve borsalardaki kaldıraç oranlarını daha iyi anlamanın temiz bir yolu olarak kullanılır.

Araştırma, henüz vadesi dolmamış kripto türevlerinin değerini ölçen açık pozisyonların, likidasyon verileriyle her zaman örtüşmediğini belirtti. Özellikle 5 Ağustos’taki Crypto Black Monday gibi büyük likidasyon olaylarında kaldıraç kullanımının tamamen temizlenip temizlenmediğini daha iyi anlamak için likidasyon verileri kullanılabilir.

Araştırmacı, borsaların likidasyon verilerini sınırlamasının, kamuoyunu etkilemek amacıyla veya kendi avantajlarına bilgi sağlamak için olabileceğini speküle etti: “Bazı borsalar, piyasanın geri kalanının sahip olmadığı bilgilere dayanarak işlem yapabilecek yatırım firmalarında çıkar sahibi bile olabilir.”

Lunde, açık pozisyonlardaki değişiklikleri izlemenin kaldıraç temizlenmesini ölçmede yardımcı olabileceğini, ancak bu yöntemin “katliam ortasında” yeni pozisyon açan traderları hesaba katamadığını belirtti: “Şu an için, likidasyon verileri çoğunlukla hatalı ve eğlencelik olup, eyleme geçirilebilir değil.”

On binlerce kripto yatırımcısı üzüldü

Yazının yazıldığı sırada, kripto türev veri analiz platformu Coinglass, son 24 saat içinde 56.958 traderın likide olduğunu ve toplamda 156,7 milyon dolarlık likidasyon gerçekleştiğini bildirdi. Bu likidasyonların yüzde 83’ü uzun pozisyonlardan geldi. Ancak bu bilgiler de büyük borsalardan gelen veri akışlarından elde edildi.

Bu durum, traderların piyasa risklerini değerlendirirken dikkatli olmaları gerektiğini ve mevcut verilere körü körüne güvenmek yerine daha geniş bir perspektifle yaklaşmalarını gerektiğini gösteriyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!