Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

PayPal, Kripto Para Şirketiyle Ortaklık Kurdu, Müşterilere Ödül Dağıtacak

Ödeme devi PayPal ve kripto saklama hizmeti sağlayıcısı Anchorage Digital, stablecoin ödül programı başlatmak için iş birliği yaptı. Bu program, Anchorage’ın kurumsal self-custody cüzdanı Porto’da veya kripto-yerel bankasında tutulan PayPal USD (PYUSD) tokenleri üzerinden getiri sağlıyor.

Şirketler, bu modeli kullanıcıların PYUSD bakiyeleri üzerinden kazanç elde etmeleri için bir yol olarak sunuyor, ancak kullanıcıların varlıklarını stake etmeleri, ödünç vermeleri veya yeniden teminatlandırmaları gerekmiyor. Stablecoin’ler tamamen zincir üzerindeki hesaplarda ayrılmış olarak kalacak, yani Anchorage ve PayPal, programı finanse etmek için müşterilerin varlıklarını ödünç vermeyecek.

Bu ödül programının lansmanı, PayPal’ın markalı stablecoin’inin hızla büyümesi sırasında geldi. Ancak piyasaya sürülmesinden bir yıl sonra bile PYUSD henüz 1 milyar dolar piyasa değerini aşamadı. Ağustos ayında, Solana tabanlı PYUSD stablecoin’lerinin dolaşımdaki arzı, Ethereum üzerindeki eşdeğer token ile eşit seviyeye ulaştı. PayPal’ın stablecoin’i ayrıca, Justin Sun destekli USDD’yi geride bırakarak piyasa değeri açısından altıncı en büyük USD-dominant token haline geldi. Toplam arzı son 30 günde yüzde 64’ten fazla arttı.

Anchorage CEO’su Nathan McCauley, programın, bir ilk olarak, PYUSD’nin benimsenmesini hızlandırabileceğini söyledi. McCauley, “Bu program, stablecoin’lerin kurumsal benimsenmesini artırmaya ve geleneksel finans ile dijital varlık ekosistemi arasındaki boşluğu kapatmaya yardımcı olacak,” dedi.

McCauley, programın Anchorage Digital tarafından finanse edileceğini ve getirinin, altındaki varlıklardan elde edileceğini belirtti. Bunun tam olarak nasıl çalışacağı net olmasa da, McCauley, “yeniden teminatlandırma, stake etme veya ödünç verme olmadığını” yineledi.

Karşılaştırmak gerekirse, Coinbase, borsada tutulan USDC stablecoin’leri için getiri programını şirketin bilançosunda bir pazarlama gideri olarak değerlendiriyor. Anchorage’ın ödülleri PYUSD olarak ödenecek ve muhtemelen depozito büyüklüğüne bağlı olacak. McCauley, “Ödüller değişkenlik gösterebilir,” dedi.

Yasal endişeler?

Anchorage, kripto sektöründeki en düzenlenmiş kurumlardan biri olarak biliniyor. 2021’de, ABD Para Denetleme Ofisi (OCC), dijital varlık bankası olma yolunda ilk ve şu ana kadar tek federal charter’ı verdi. Staking gibi yenilikçi düzenlemelerle denemeye istekli olsa da, stablecoin alanına girmek Anchorage için bir ilk.

Stablecoin’ler için mevcut düzenleyici durum en iyi ihtimalle belirsizdir. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) bazı varlıkları menkul kıymet olarak değerlendirirken, Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu’nun (CFTC) bu varlık sınıfı üzerinde daha fazla denetim yapmasını talep ediyor.

Bu arada, iki partili stablecoin yasa tasarısı Kongre’de duraklamış görünüyor. SEC veya OCC gibi bir ajansın, bu tür faiz ödeyen yarı-banka hesaplarını ya menkul kıymet teklifi olarak ya da bankacılık korumalarını ihlal eden bir düzenleme olarak değerlendirmesi olasıdır.

Ancak McCauley, Fortune ile yaptığı bir röportajda, bu programın yalnızca akredite yatırımcılara sunulması nedeniyle Reg D muafiyetine uygun olabileceğini ve bu sayede şirketlerin menkul kıymetleri kaydettirmeden satmasına olanak tanıyan bir boşluk bulunabileceğini belirtti.

Ayrıca, getiriyi ödeyenin doğrudan Anchorage değil, Cayman Adaları merkezli Anchorage Digital Neo adlı bir varlık olduğunu açıkladı.

McCauley, bu hamlenin stablecoin alanındaki ilk adımları olduğuna inandığını belirtti. “Anchorage Digital, kurumların Anchorage Digital’de tutulan belirli uygun stablecoin bakiyeleri üzerinden rekabetçi ödüller kazanmalarını sağlayan ilk stablecoin ödül programımızın lansmanını duyurmaktan heyecan duyuyor. Program, PayPal USD ile başlıyor,” dedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!