Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Petrol Devinde Dev Düşüş

Petrol şirketleri piyasada yaşanan gelişmelerden olumsuz yönde etkilenmeye devam ediyorlar. Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün etkilerini en ağır hisseden şirketlerden biri Eni SpA oldu.

Dünyanın en büyük yedi petrol şirketinden biri olarak gösterilen Eni SpA’nın yılın ilk çeyreğinde elde ettiği kâr miktarında %94’lük bir düşüş görüldü. Geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde 992 milyon euro gelir elde eden şirket bu yılın ilk çeyreğinde 59 milyon euro gelir elde edebildi.

Koronavirüsten etkilenen şirket bu yıl ilerleyen dönemlerde günlük varil üretiminde de bir düşüş bekliyor. Bloomberg’ün haberine göre şirket bütçe kesintisine gittiği için normalde günde 1.84 milyon varil ham petrol üretirken şimdi bu sayıyı 1.8 milyona düşürecek. Bu sayıya OPEC+ tarafından uygulanacak olan kesintinin dahil olmadığını da belirtelim.

İtalyan petrol devinin yaşadığı bu düşüş şirketin hisselerine de yansımış durumda. Eni hisseleri geçtiğimiz son birkaç aydır zaten değer kaybediyordu. Bu durum hala değişmiş değil. Bugün de %2’den fazla değer kaybeden Eni’nin hissesi 8.2 euroya geriledi.

İkinci Yarıda Toparlayacak

Şirket hem geçen yıla kıyasla çok daha az gelir elde ettiği hem de Koronavirüs yüzünden üretimi azaltmak zorunda kaldığı için ciddi bütçe kesintileri yaptı. Fakat İtalya’nın petrol devi petrol piyasasının önümüzdeki aylarda toparlanacağına inanıyor.

Mayıs ayı vadelileri kapandıktan sonra petrolün varil fiyatı yeniden 20 dolar seviyesine geldi. Fakat Eni petrolün varil fiyatının önümüzdeki aylarda yeniden 45 dolara kadar çıkmasını bekliyor. Şirketin gelecek yıla ilişkin beklentileri ise daha da iyimser. Eni’nin tahminlerine göre ham petrolün varil fiyatı 2021’de 55 dolara kadar çıkacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment