Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Piyasalarda Likidite Stresi Başladı: Bitcoin Fiyatı Nasıl Etkilenir?

ABD bankacılık piyasasında likidite stresi belirtileri ortaya çıkıyor ve bu durum, Bitcoin (BTC) gibi riskli varlıklar için iyiye işaret olmayabilir.

ABD’deki teminatlı gecelik finansman oranı (SOFR), Pazartesi günü %5,4’e yükseldi. SOFR, ABD tahvilleri ile teminatlandırılmış nakit borçlarının gecelik maliyetini gösterir.

New York Federal Rezerv’e göre SOFR, 2 Ocak’ta çıkılan altı yıllık rekor seviyeyi yeniden yakaladı.

Bitcoin piyasasını olumsuz etkileyebilir

Bu artış, gecelik borçlanmalarda daha sıkı bir likiditenin ve kısıtlamaların işareti. Piyasada buna benzer bir durum, Eylül 2019’da da yaşandı.

Federal Rezerv, o tarihte kurumların devlet tahvilini teminat olarak kullanarak kısa süreli borç alıp verdiği repo piyasasına likidite enjekte etti.

Analistler, SOFR’deki artışın Bitcoin ve altcoin piyasalarını olumsuz etkileyebileceğini düşünüyor.

FRNT Financial uluslararası dağıtım müdürü David Brickell, “Bu, piyasa için kısa vadede endişe verici” dedi.

Fed politikaları Bitcoin’i yukarı taşıyabilir

Brickell, “İkinci çeyreğin bitiminden sonra biraz fonlama stresi yaşanabilir. Bu, 2019’da repolarda yaşadığımız fonlama oranı patlamasını hatırlatıyor. Devletin aşırı borçlanmasının ve tahvil ihraç etmesinin zorluklarını görmeye başlıyoruz” yorumunu yaptı.

Brickell’e göre Fed, bir noktada parasal sıkılaşmayı bırakıp parasal genişlemedekine benzer şekilde likidite enjekte etmeye başlayacak.

Brickell, “Finansal sistem, Fed likiditesi olmadan bu borç seviyesini sindiremez… Sonunda, Fed, likidite sağlayıcısı olarak yeniden bilanço genişletme moduna girecek” diye ekledi.

Fed’in likidite desteği sağlaması, koronavirüs döneminde olduğu gibi Bitcoin (BTC) fiyatını olumlu yönde etkileyebilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!