Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

PoS İçin Stake Edilen Ethereum’un (ETH) Yüzde 64’ü 5 Kurumda: Lido Finance, Coinbase ve Binance Başı Çekiyor

Veri ve analitik platformu Nansen tarafından yapılan bir araştırmada, dünya üzerinde Proof-of-Stake (PoS) için stake edilmiş tüm Ethereum’un %64’ünün 5 kurumda toplandığı belirtildi.

Blockchain analitik platformu Nansen paylaştığı raporda, stake edilmiş tüm Ethereum’un %64’ünün 5 büyük kurumun elinde bulunduğuna işaret etti. Ethereum ağ doğrulama sistemini iş kanıtından (PoW) hisse kanıtına (PoS) geçirirken staking kavramı da geçmişe oranla önem kazandı. Özellikle bazı analistlerin güncelleme sonrasında Ethereum’un kripto varlıklardan ayrışarak yüksek getirili ancak stabil bir varlık olabileceğini ifade etmesi üzerine kurumsal yatırımcıların da Ethereum’a bakış açısı pozitif yönde değişti.

Nansen yayımladığı raporda, dolaşımdaki Ethereum’un yaklaşık %12’sinin stake edildiği, stake edilen varlıkların %65‘inin likit %35‘inin ise kilitli stake edildiğini belirtti. Ayrıca araştırmada, 426.000 validatör ve 80.000 mevduat sahibinin yanı sıra bu varlıkların önemli bir bölümünü yöneten küçük bir gruptan da bahsediliyor.

Nansen’in verileri göre, Coinbase, Kraken ve Binance toplam stake edilmiş Ethereum’un 30,25’ini yönetimleri altında bulunduruyor. Ayrıca en yüksek rezerve sahip ilk 5 kurumsal hesap toplam stake rezervinin %65,17’sini yönetiyor. Toplam rezerv içerisinde tümleşik olarak en büyük pay %31 ile Lido Finance’e ait görünüyor. Lido’nun yüksek rezervleri Ethereum’un özgürlüğü için tehlikeli olarak kabul ediliyor. Özellikle Lido’nun yönetişim organında hazine haricinde gelen ilk 9 adresin yönetim gücünü elinde bulundurması Lido’nun merkeziyetsizlikten uzaklaştığını düşündürüyor.

Öte yandan raporda, stake edilen Ethereum’ların %18’inin kilitli olarak stake edildiği bu nedenle Shangay güncellemesine kadar geri çekilemeyeceği bilgisi yer alıyor. Ancak Shangay güncellemesinin Merge güncellemesinden yaklaşık 6 ila 12 ay sonra gerçekleşeceği göz önünde bulundurulunca yakın zamanda stakingten kaynaklanan büyük bir arz boşalması beklenmiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!