Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rakipleri Ralli Yaparken Önceki Boğanın Yıldız Altcoin’i Neden Gözden Düştü?

Bir zamanlar kripto piyasasının gözdesi olan Polygon (MATIC), katman-2 (L2) ölçeklendirme alanındaki rakipleriyle başa çıkmakta zorlanıyor.

Ethereum tabanlı katman 2 projesi Polygon, son bir yılda %33 değer kaybederek rakipleri Opmisim (OP), Arbitrum (ARB) ve Immutable (IMX) karşısında zayıf kaldı. Polygon’un rakiplerine kıyasla geride kalmasını değerlendiren kripto para yönetimi firması Arca’nın araştırma direktörü Katie Talati, sebebin Ethereum Dencun güncellemesi olabileceğini belirti.

Dencun’un katman 2 projeleri özelindeki işlem ücretlerini ciddi oranda düşüreceğini hatırlatan Tatili, teknik olarak bakıldığında Polygon’un bundan rakiplerine kıyasla çok fazla faydalanamayacağını vurguladı:

Yaklaşan Ethereum Dencun yükseltmesi, Katman -2’lerin Ethereum ana ağına veri gönderme maliyetlerini azaltacak. Polygon yükseltmeden faydalanacak olsa da, Optimism rollup kullanan Arbitrum ve Optimism gibi diğer L2’ler daha önemli maliyet düşüşleri görecek ve bu da bu L2’lerin yükselmesine neden oldu. Optimism rollup’ların maliyetinin çoğu işlem verilerini Ethereum’a geri göndermekten kaynaklanıyor (Dencun’un azaltacağı şey bu), ancak dolandırıcılık kanıtlarını neredeyse hiç göndermiyorlar.

Öte yandan eski Polygon başkanının Optimism’e geçmesi ve Arbitrum’un güçlü DeFi işlem hacmi, MATIC’e olan yatırımcı ilgisini daha da düşüren faktörler arasında yer aldı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!