Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple CEO’su Açıkladı: Kripto Para Tam Olarak Ne İşe Yarıyor?

Ripple CEO’su Brad Garlinghouse’a göre kripto paralar günümüzde pek çok kişi tarafından ödeme yapmak için kullanılmıyor ve genel olarak tüketiciye ulaşmıyorlar.

Garlinghouse birkaç gün önce Economic Club of New York tarafından düzenlenen etkinliğe katıldı ve orada gerek XRP gerekse genel kripto para sektörü hakkında açıklamalarda bulundu.

Kripto Para ile Ödeme

Garlinghouse katıldığı etkinlik sırasında kripto paraların kullanım alanlarından bahsetti. Garlinghouse’a göre kripto paralar özellikle birinci dünya ülkelerinde pek ödeme yapmak için kullanılmıyorlar.

Garlinghouse bu düşüncesini açıklayabilmek için etkinlik sırasında şöyle bir örnek verdi:

Zannediyorum ki aranızdan bazıları buraya gelmeden önce Starbucks’a uğramış ve ödeme yaparken hiç sorun yaşamamıştır. Belki Visa kullanmışsınızdır veya belki de cebinizdeki nakiti kullandınız. Yani sonuç olarak ödemenizi yapabildiniz. Şimdi insanlar kripto paraların tüketici tarafından kullanılıp kullanılmadığını sorduklarında ben şunu soruyorum ‘Tam olarak hangi sorunu çözmeye çalışıyoruz ki?’ Eğer ortada bir sorun yoksa niye bir şeyleri değiştirmeye çalışıyoruz?

Garlinghouse’a göre birinci dünya ülkelerinde, spesifik olmak gerekirse G20 üyesi ülkelerde yaşayan insanların aslında kripto para kullanmalarına pek gerek yok.

Ne Anlamı Kaldı?

Garlinghouse birinci dünya ülkelerindeki vatandaşların kripto para kullanmak zorunda olmadıklarını söylüyor. Peki öyleyse kripto paralar tam olarak ne işe yarıyorlar?

Garlinghouse’a göre kripto paralar öncelikle uluslararası ödeme işlemlerinde ciddi kolaylık sağlıyorlar ve bu bağlamda geleneksel finans sistemlerine rahatlıkla meydan okuyabiliyorlar.

Buna ek olarak Garlinghouse birinci dünya ülkesinde yaşamayan insanlara da değiniyor ve kripto paraların o vatandaşlar için çok kullanışlı olduğunu söylüyor. Kendisi bu durumu Arjantin örneğiyle, şu şekilde açıklıyor:

Arjantin’e gittiğinizde önünüze bir menü veriyorlar ve menüde üç farklı fiyat görüyorsunuz. Biri dolar fiyatı, biri Arjantin Pezosu fiyatı, biri de kredi kartı fiyatı. Kripto paralar Arjantin’de bir işe yarıyorlar mı? Evet. Ama büyük ekonomilerde kripto para kullanmaya gerek olduğunu düşünmüyorum.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment