Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple CEO’su XRP’yi Eleştirenlere Yanıt Verdi

Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, kısa süre önce CNN’e özel bir röportaj verdi ve XRP hakkında bazı yorumlar yaptı.

Garlinghouse konu hakkında yaptığı açıklamalarda özellikle Ripple ile XRP arasındaki ilişkiden, XRP fiyatındaki hareketliliklerden ve Ripple’ın XRP üstündeki etkisinden bahsetti.

Şirkete Tepki Var

Ripple günümüzde toplam XRP arzının büyük bir kısmını kendi cüzdanlarında tutuyor. Şirket havuz hesabında tuttuğu bu XRP’leri zaman zaman çeşitli bankalara, finans kurumlarına vs. satabiliyor.

Şirketin bu politikası sektördeki pek çok isim tarafından sert bir dille eleştiriliyor. Çünkü bu isimlere göre Ripple’ın yüklü miktarlarda XRP satıyor olması, XRP fiyatının manipüle edilmesine yol açıyor. Bu da XRP’nin merkeziyetsizliğini zedeliyor.

Ripple her ay olduğu gibi bu ayın başında da yüklü miktarda XRP’yi havuz hesabından çıkarmış, yine pek çok kişinin tepkisini çekmişti. Şirketin havuz hesabından 1 milyar adet XRP (200 milyon dolar civarı) çıkarması birçok kişi tarafından eleştirilmişti.

CEO’nun Açıklamaları

Brad Garlinghouse kısa süre önce yaptığı açıklamalarda tam olarak bu konuya değindi ve Ripple ile XRP arasındaki ilişkiyi değerlendirdi. Öncelikle Ripple’ın yüklü miktarda XRP tutuyor olması hakkında konuşan Garlinghouse şunları söyledi:

Evet, Ripple oldukça fazla XRP tutuyor çünkü XRP’nin başarılı olmasını istiyoruz. XRP’lerimizi elden çıkarmaya çalıştığımız iddia edilse de bu hareket bizim yararımıza olmazdı. Asla böyle bir şey yapmayız. Hatta XRP’lerin bir kısmına dokunamayalım diye onları havuz hesaplarına kilitledik.

Garlinghouse’un değindiği bir diğer nokta ise Ripple’ın XRP fiyatını manipüle ettiği iddiasıydı. Garlinghouse Ripple’ın hesabında yüklü miktarda XRP bulunduğunu kabul etti ancak şirketin XRP fiyatını herhangi bir şekilde etkilemediğini vurguladı. Garlinghouse bu duruma açıklık getirebilmek için Bitcoin üzerinden şu örneği verdi:

Piyasadaki balinalar Bitcoin fiyatı üstünde ne kadar kontrol sahibilerse Ripple da XRP fiyatı üstünde o kadar kontrol sahibidir.

Bazı kripto para takipçileri Ripple’ı sadece yüklü miktarda XRP tuttuğu için değil bu XRP’lerin bir kısmını özel şirketlere sattığı için de eleştiriyorlar. Bu isimler, söz konusu şirketlerin yüklü miktarda XRP aldıktan sonra bunları satabileceğini ve bu satış işleminin XRP piyasasını olumsuz yönde etkilemesinden endişeleniyorlar. Garlinghouse ise böyle bir duruma karşı da bazı önlemleri olduğunu söylüyor:

Başka bir şirketin çok fazla sayıda XRP alıp bunları piyasaya salmasını istemiyoruz. Kağıt üstünde konuşacak olursak bu şirketlerin ne sıklıkla, ne kadar miktarda XRP satabileceklerine dair bazı kısıtlamalar getirebiliriz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment