Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple ve SEC Husumeti 125 Milyon Dolarla Sonlandı, XRP Fiyatı Yükseldi

Ripple, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile yıllardır süren dava sürecinin bir parçası olarak 125 milyon dolar ceza ödemeye mahkum edildi.

New York’tan Yargıç Analisa Torres tarafından imzalanan mahkeme dosyasında, “SEC’nin çözüm ve nihai hükmün girişi için yaptığı talep kısmen kabul edildi ve kısmen reddedildi. Mahkeme, Ripple’ın menkul kıymetler yasalarını ihlal etmeye devam etmesini engelleyerek ve 125.035.150 dolar sivil ceza uygulayarak nihai bir hüküm verecektir.” denildi.

XRP fiyatı, SEC ile Ripple arasındaki mücadelenin sonlanmasıyla birlikte yeniden 0,60 doların üstüne çıktı.

Davanın arka planı

Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, Temmuz ayında yaptığı açıklamada, devam eden hukuki meselelerin “çok yakında” çözüleceğini umduğunu belirtmişti. 2020 yılında SEC, Ripple’ı 1,3 milyar dolar değerinde kayıtsız menkul kıymet satışı yaparak fon toplamakla suçladı.

Yargıç Torres, geçen yıl Ripple’ın düzenli olarak yaptığı XRP satışlarının, menkul kıymet yasalarını ihlal etmediğine hükmetti. Ancak, kurumsal yatırımcılara yapılan doğrudan satışların menkul kıymet olduğunu belirtti.

Ripple’ın cezası, SEC’nin önerdiği 2 milyar dolarlık cezanın altında kaldı. Ripple, cezanın 10 milyon dolara yakın olması gerektiğini savunmuştu.

Çarşamba günü Yargıç Torres, Ripple’ın gelecekte menkul kıymetler yasalarını ihlal etmesini durdurmasını emretti. “Mahkeme, bugün Ripple’ın Şikayet sonrası satışlarının Section 5’i ihlal ettiğini belirtmiyor” diyen Torres, “Ancak, Ripple’ın sınırları zorlamaya istekli olması, bu sınırları aşacaklarını veya zaten aştıklarını gösteriyor” dedi.

Torres, “Genel olarak, Mahkeme, gelecekteki ihlallerin makul bir olasılığı bulunduğunu ve bu nedenle bir ihtiyati tedbir kararı verilmesini haklı buluyor” diye ekledi.

Ripple karara saygı duyuyor

Ripple CEO’su Garlinghouse, Çarşamba günü X’te yaptığı paylaşımda, “SEC 2 milyar dolar talep etti ve Mahkeme, taleplerini %94 oranında azaltarak, aşırıya kaçtıklarını kabul etti” dedi.

“Mahkemenin kararına saygı duyuyoruz ve şirketimizi büyütmeye devam etmek için netliğe sahibiz. Bu, Ripple, endüstri ve hukukun üstünlüğü için bir zaferdir. SEC’nin XRP topluluğuna karşı olan çıkışları sona erdi.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!