Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple: XRP’yi Manipüle Etmek Bizim Zararımıza Olur

Piyasa değeri bakımından dünyanın en büyük üçüncü kripto parası olan XRP doğrudan Ripple tarafından üretildi. Ripple günümüzde on milyarlarca XRP’yi kendi havuz hesabında tutuyor ve bu XRP’lerin bir kısmını her ay satıyor.

Kripto para takipçileri XRP’nin merkezsiz bir kripto para olup olmadığı konusunda ikiye bölünmüş durumdalar. Kimisi XRP’nin Ripple’dan bağımsız ve merkezsiz bir kripto para olduğunu söylerken kimisi XRP’nin hala büyük ölçüde Ripple tarafından yönetildiğini söylüyor.

Havuz Hesabı

XRP’nin merkezsiz olmadığını ve aslında Ripple tarafından yönetildiğini söyleyen birçok kişinin argümanı aslında Ripple’ın havuz hesabına dayanıyor. Ripple bundan yıllar önce havuz hesabına 55 milyar adet XRP aldı ve bunları kilitledi. Şirket bu mekanizmayı kullanmaya başladığı dönemde “55 ay boyunca her ay 1 milyar adet XRP’nin havuz hesabından çıkarılacağını” açıklamıştı:

“Önümüzdeki 55 ay boyunca havuz hesabından her ay 1 milyar adet XRP’nin kilidi açılacak. Böylece sirkülasyona sokulabilecek toplam XRP miktarına bir üst limit konmuş oluyor. Sirkülasyona sokulan toplam XRP sayısı muhtemelen bundan daha az olacak. Havuz hesabından çıkarılıp kullanılmayan XRP’ler yine havuz hesabına geri aktarılacaktır.”

Ripple havuz hesabından çıkardığı bu XRP’lerin bir kısmını satıyor, bir kısmını finans kurumlarına ve bankalara veriyor. Şirket bu sayede hem gelir elde ediyor hem de daha fazla şirketle ortaklık kurmuş oluyor. Yıllardır her ay 1 milyar adet XRP’nin kilidini açan Ripple’ın havuz hesabında 49 milyardan fazla XRP kaldı.

Ripple bu XRP’leri ekosistemi büyütmek için kullandığını iddia ederken bazı insanlar Ripple’ın bu XRP’leri piyasayı manipüle etmek ve XRP’yi kontrol altında tutmak için de kullanabileceğini öne sürüyorlar.

Merkezsizlik İddiası

Ripple’ın yöneticilerinden Marcus Treacher kısa süre önce bu konu hakkında konuştu ve XRP’nin tamamen merkezsiz olduğunu savundu.

Ripple’ın XRP fiyatını manipüle ettiği iddialarına yanıt veren Treacher bu iddiaların doğru olmadığını vurguladı. Treacher’a göre Ripple şu anda XRP’yi ne kontrol etmeye ne de XRP’nin başarısını baltalamaya çalışıyor:

“Ripple şu anda XRP’nin en büyük yatırımcılarından biridir ve bu yüzden XRP’nin başarılı olması şirketin lehinedir. XRP’yi veya XRP ağını manipüle etmek şirketin yararına olmazdı.”

Treacher’ın açıklamalarına göre Ripple şu anda XRP’yi manipüle etmeye çalışsa bu XRP’yi olumsuz yönde etkiler ve bu da Ripple’ın zararına olur.

Treacher Ripple’ın XRP’yi kontrol etmediğini, ortada herhangi bir manipülasyon olmadığını söylese de kendisinin argümanı, bunun aksini iddia eden insanları ikna etmeye yeter mi tartışılır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment