Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya Eğitim Bakanlığı, Yeni Blockchain Platformunu Tanıttı!

30 Ocak tarihinde TASS kaynağı tarafından aktarılan bir habere göre, Rusya Eğitim ve Bilim Bakanlığı (Minobrnauki), doğal elmasları takip edebilmek için geliştirdiği blockchain tabanlı platformunu tanıttı.

Yapılan açıklamaya göre söz konusu teknoloji elmas üretiminin tedarik zincirini baştan sonra takip edebilmekte ve bu sayede satın alınan veya ihraç edilen elmasların gerçekliği hakkında garanti verebilmekte. Blockchain dışında çeşitli iletişim teknolojilerinin de kullanıldığı yeni sistem, elmas piyasasındaki dolandırıcılıkların önüne geçmek ve doğal ile sentetik elması birbirinden ayırmak amaçlı geliştirildi.

Minobrnauki’nin yaptığı açıklamaya göre ise, söz konusu teknoloji Rus startup firması Bitcarat.com tarafından geliştirildi. Bitcarat firması Rusya’nın teknik üniversitesi MISiS ve Ulusal Araştırma Üniversitesi mezunları tarafından kuruldu. Rusya Eğitim Bakanlığı konu hakkında yaptığı açıklamada yeni sistemde her bir elmasın özel bir dijital koda sahip olduğunu ve bunun tedarik zinciri üzerindeki bütün katılımcılar ile paylaşıldığını ifade etti. Sistem bunun yanı sıra belirli bir elmasa sahip olan kişilerle ilgili bilgi de topluyor ve herhangi bir elmas satıldığında, bunun ilk sahibine kadar bilgiye ulaşmak mümkün oluyor. Bunun yanı sıra platformun arkasındaki startup firması veri sızıntılarına karşı da garanti vaat etmekte.

Blockchain ile bütün işlemleri takip etmenin mümkün olduğunu belirten Bakanlık yetkilileri, kod üzerinde yapılmaya çalışılan herhangi bir değişimin otomatik olarak yetkilileri harekete geçireceğini de aktardı. Bunun yanı sıra projenin bu yıl içerisinde ciddi bir yatırımcı çekmesi beklentiler arasında.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment