Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya Merkez Bankası Başkanı Kripto Paraların Uluslararası Ödemelerde Kullanımına Sıcak Bakıyor

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, kripto para birimlerinin Rusya’nın yerel finansal sistemine müdahale etmedikleri sürece uluslararası ödemeler için kullanılabileceğini söyledi.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina, 16 Haziran tarihinde yerel haber ajansı RBC ile yaptığı röportajda kripto para birimlerinin Rusya’nın yerel finansal sistemine “sızmadığı” takdirde uluslararası ödemelerde kullanılabileceğini söyledi.

Dijital varlıkların ülke içinde ödeme olarak kullanılmaması gerektiğini savunan Nabiullina, bunun nedeni olarak kripto para birimlerinin çok istikrarsız ve değişken olmasından dolayı bireysel yatırımcılar için risk teşkil etmesini gösterdi.

Kripto para birimleri organize pazarlarda işlem görmemelidir. Çünkü bu varlıklar potansiyel yatırımcılar için çok volatil ve risklidir.

Nabiullina‘ya göre dijital varlıkların yatırımcıları korumak için oluşturulan tüm gereksinim ve politikalara uyması gerekiyor.

“Yasallaşması için kanun değişikliği gerekli”

Rusya Maliye Bakanlığı Finansal Politika Departman Başkanı Ivan Chebeskov ise Merkez Bankası Başkanı ile aynı gün içinde yaptığı açıklamada Rusya’nın kripto para birimlerini uluslararası ticarette kullanmayı araştırdığını ancak bu tür varlıkların bir mülk olarak yasallaşması için kanunların değişmesi gerektiğini söyledi.

Kripto para birimlerinin uluslararası ticarette kullanılmasının Batı’nın yaptırımlarına karşı koymaya yardım edeceğini dile getiren Chebeskov ayrıca açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

Merkez Bankası ödemeler için kripto para birimlerinin kullanımına karşı değil… Eğer Rusya’da kripto para birimleri varsa bunlardan kurtulmanın iyi olacağının farkındalar.

Rusya‘da kripto para birimlerini düzenleyen yasa tasarısının Eylül 2022‘de yasama meclisine sunulması bekleniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!