Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya’da Putin’e Karşı Blockchain Adımı: Referandum Başlatıldı!

Rusya Devlet Başkanı Putin’in görevinden alınması için blokzinciri tabanlı bir referandum başlatıldı.

Muhalif aktivist ve Pussy Riot müzik grubunun eski avukatı Mark Feygin, Rusya’da kısa süre önce yapılan seçimlere karşı çıkmak ve Putin’in başkanlık statüsünü düşürmek için blokzinciri tabanlı bir referanduma imza attı.

Russia2024 isimli söz konusu referandum, blokzinciri ve sıfır bilgi (zero knowledge) teknolojisinden yararlanan gözetimsiz bir oylama çözümü olan Rarimo’nun açık kaynaklı “Freedom Tool” kullanılarak oluşturuldu.

Oy kullanmadaki anonimlik ve şeffaflığın muhalefet için yeni bir alan açacağını ifade eden Feygin, Rusya gibi bir gözetim toplumunda bu tarz özgürlükçü teknolojilere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Rusya’da 15-17 Mart tarihleri arasında başkanlık seçimleri yapıldı ve tekrardan başkan seçilen Putin kısa süre önce göreve başladı.

Pussy Riot, siyasi aktivizm ve Putin karşıtlığıyla tanınan Rus feminist protesto ve performans sanatı grubudur. Uzun süredir başkanlık koltuğunda oturan Putin’e karşı bir protesto şekli olarak yorumlanan bu referandum, Pussy Riot‘un daha önce yaptığı diğer protestolarla benzerlik gösteriyor.

Grubun kurucularından Nadya Tolokonnikova uzun süredir Bitcoin ve kripto para savunuculuğu yaparak öne çıkmayı başarmıştı. Ayrıca grup arkadaşlarıyla birlikte geçmişte NFT satışı yaparak milyonlarca dolar toplamayı başarmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!