Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Satoshi, Bitcoin Whitepaper’ını Yayımlayalı Tam 13 Yıl Oldu

Satoshi Nakamoto, Bitcoin (BTC) için hazırladığı whitepaper’ı bir grup cypherpunk ile e-posta yoluyla paylaşalı tam 13 yıl oluyor.

Satoshi Nakamoto, Bitcoin’i metzdowd.com’daki kriptografi mail listesinde yer alan birkaç kişiye 31 Ekim 2008 günü Türkiye saati ile 21:10’da gönderdiği e-postayla tanıttı.

‘Bitcoin P2P e-cash paper’ başlığıyla gönderilen mailin açılış cümlesi, “Güvenilir bir üçüncü partinin bulunmadığı, tamamıyla eşten-eşe olan yeni bir elektronik nakit sistemi üstünde çalışmaktayım.”

Bitcoin’in mucidi, üstünde çalıştığı projenin hangi özellikleriyle ön plana çıktığından bahsederken, eşten-eşe çalışan bu sistemde çifte harcamanın önüne geçildiğini, ağdaki katılımcıların anonim olabileceğiniproof-of-work yordamıyla yeni coin üretilebileceğini vurguladı.

Bitcoin whitepaper’ınınki, dünyanın en merakla beklenen lansmanı değildi. Satoshi Nakamoto’ya, bitcoin fikrini dünyaya sunduktan ancak birkaç gün sonra, Türkiye saati ile 3 Kasım 2008 01:46’da, mail listesindeki James A. Donald tarafından dönüş yapıldı:

“Yeni bir sisteme çok, hem de çok ihtiyacımız var. Ancak sizin öneriniz, anladığım kadarıyla, ihtiyaç duyulan boyuta ölçeklenebilir gibi durmuyor.”

Satoshi Nakamoto mail listesindeki isimlerle Bitcoin fikrini tartışmayı sürdürürken Hal Finney, Türkiye saati ile 8 Kasım’da Nakamoto’ya, “Bitcoin çok gelecek vadeden bir fikre benziyor.” diyerek dönüş yaptı.

Finney, Ocak 2009’a gelindiğinde ve Bitcoin blockchaini açıldığında, Satoshi Nakamoto ile ilk karşılıklı işlemi yapan isim oldu.

Whitepaper’ının tanıtılmasının üstünden tam 13 yılın geçtiği ve 18.8 milyondan fazla coinin kazılmış olduğu bu tarihte, bitcoin’in piyasa değeri 1.1 trilyon doları aşıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!