Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Satoshi Nakamoto’nun Ortağı 55 Bin Bitcoin’i Böyle Harcadı

Satoshi Nakamoto ile Bitcoin’in geliştiricilerinden olan bir Bitcoin madencisi 2012 yılından önce kazandığı 55 bin BTC’yi satmasaydı şimdi milyarder olacaktı. Bitcoin’in gelişiminde Satoshi ile ortaklaşa şekilde rol oynayan Malmi, kendisine yıllar sonra “en azından ev sahibi oldum” diyerek teselli etti. Malmi ayrıca, her şeye rağmen Satoshi ile çalışma imkanı bulduğu ve BTC’nin bir parçası olduğu için çok mutlu olduğunu söyledi. 

Erken dönem Bitcoin geliştiricisi ve madencisi Martti Malmi, Twitter’da “55 bin Bitcoin’imi satmasaydım milyarder olabilirdim” cümlesi ile başlayan hikayesi ile herkesin dikkatini çekti. 2009 yılında Satoshi Nakamoto ile ilk geliştiricilerden olduğunu söyleyen Malmi, 2012 yılında önce Bitcoin madenciliği ile 55 bin Bitcoin kazanmayı başardı. Elindeki Bitcoin’leri satarak büyük ihtimalle “dünyadaki en pahalı” stüdyo daireyi alan ve Japonya seyahati yapan Malmi, elindeki BTC’leri tutuyor olsaydı şu an bir milyarder olacaktı.

Martti Malmi ve Bitcoin’in yolları nasıl kesişti

Martti Malmi ve Bitcoin’in yolları Nisan 2009’da Malmi’nin internette BTC ile ilgili bir şeyler okuması ile başladı. Malmi hemen sonrasında Satoshi’ye şu mesajı yolladı:

“Yapabileceğim bir şey varsa Bitcoin konusunda yardım etmek isterim.”

Malmi’nin sözleri yalnızca bir iyi niyet teklifi olarak kalmadı; Satoshi Nakamoto Malmi’nin de desteği ile birçok temel değişiklik ve iyileştirme içeren Bitcoin 0.2 versiyonunu geliştirdi. Malmi’nin Bitcoin için çabası bununla kalmadı ve daha sonra Bitcointalk olarak bilinecek forumu kurarak ilk BTC topluluğunun kurucusu sayıldı. Ayrıca Malmi Bitcoin.org yönetiminde de bir süre önemli bir rol oynadı.

Bir ev aldı, işini bıraktı ve Japonya’yı gezdi

Twitter’da anlattığı hikayeye göre Finlandiya’da yaşayan Martti Malmi, 2011 yılında BTC fiyatı 15-30 dolar aralığına tırmanmayı başardığında elindeki Bitcoin’lerin 10 binini Helsinki yakınlarında bir stüdyo daire satın almak için sattı. BTC’lerini sattığı için şu an milyar dolar kaybetmiş olsa da Malmi, bir ev satın almanın 22 yaşındaki biri için büyük bir başarı olarak gözüktüğünü de ekledi.

“Muhtemelen şu an dünyanın en pahalı stüdyo dairesi ama en azından 2 pizzadan fazlasını aldım”

bitcoin-milyarder
Malmi’nin 10 bin BTC sattıktan sonra satın aldığı stüdyo daire. Kaynak

Bunun ardından Malmi küçük bir şirkette yazılım geliştiricisi olarak çalıştığı işi de bırakmaya karar verdiğini söyledi. İşi bırakmasının ardından birkaç aylığına Japonya’ya gitmeye karar veren Malmi, burada Japonca öğrenmeye de çalıştı. Malmi seyahati sırasında Mt. Cox’ın Tokyo ofisini ziyaret ettiğini de söyleyerek ofisten çektiği bir fotoğrafı da paylaştı.

bitcoin-milyarder
Malmi tarafından paylaşılan Mt. Gox Toky ofisinin manzarası. Kaynak

İşler planladığı gibi gitmedi

Elinde kalan Bitcoin’leri satmayı planlamadığını anlatan Malmi, 2012 yılında büyük bir kısmını yaklaşık 5 dolar gibi oldukça düşük bir fiyattan satmak zorunda kaldığını söyledi. İşinden ayrılıp Japonya seyahatini bitirdikten sonra istediği kadar hızlı bir şekilde iş bulamayan Malmi, geçinmek için geri kalan Bitcoin’lerini de büyük oranda elden çıkardı.

Sonrasında hayatı düzene girmeye başladığında BTC yatırımına devam ettiğini söyleyen Malmi, büyük oranlarda olmasa da yıllar içinde yine de güzel kazançlar elde ettiğini belirtti. Hikayesini anlattıktan sonra konu ile ilgili aldığı üç dersi Twitter ile paylaşan Malmi şunları yazdı:

“1) Para önemlidir: Fazla olması az olmasından her daim daha iyidir.
2) Mükemmel bir hayat sürmek için illa zengin olmanıza gerek yok. Mükemmel hayat daha çok temel şeyler ile alakalıdır.
3) Sonsuza kadar yaşayamazsınız. Kendinizden daha büyük bir şeyin parçası olmak hayata anlam katar.”

“Ciddi bir pişmanlık duymadım”

Hikayesinin geniş kitlelere yayılması ile birçok farklı tepki aldığına dair açıklamalar yapan Martti Malmi kendisi için durumun kulağa geldiği kadar ağır olmadığını söyledi. “Bir gecede 1 milyar dolar kaybetmek” gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirten Malmi Bitcoin’in bugünkü başarısına sevindiğini de ekledi. Bunun yanı sıra 22 yaşında kendine BTC sayesinde bir ev aldığı için de gurur duyduğunu ekledi.

“Hiçbir zaman çok zengin ya da milyoner olamadığım için ciddi bir pişmanlık yaşamadım; bu hayatın bana verdiği iyiliklere karşı bir tür nankörlük olurdu.”

Pişmanlık duymadığı yönündeki duygularını paylaşan Malmi’nin tweeti altına birçok insan “bu durumla birçok kişiden daha iyi bir şekilde baş ediyorsun” şeklinde yorumlarda bulundu. Malmi, temelde tüm erken dönem Bitcoin geliştiricilerinin bunu para için yapan insanlardan çok dünyayı değiştirmek isteyen isteyen idealistler olduğunu belirtti ve ekledi:

“Bunda da başarılı olduk.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!