Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC Başkanı Gary Gensler Bitcoin ETF Onayını Doğruladı: İşte İlk Açıklamaları!

SEC Başkanı Gary Gensler spot Bitcoin ETF onayını doğruladı ve konu ile ilgili ilk sözlerini paylaştı.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, kurumun resmi web sitesi üzerinden yaptığı açıklama ile spot Bitcoin ETF onaylarını doğruladı. Başkan Gary Gensler’ın kripto para yatırımcıları tarafından uzun süredir beklenen spot Bitcoin ETF onayı hakkındaki ilk sözleri ise şu şekilde oldu:

Bugün, komisyon bir dizi spot Bitcoin borsa yatırım fonu (ETP) listelenmesi ve işlem görmesi konusunda onay verdi.

 

Sıkça söylediğim gibi, komisyon yasalar çerçevesinde ve mahkemelerin yasayı yorumlama şekli doğrultusunda hareket eder. Komisyon 2018 yılında Başkan Jay Clayton altında başlayarak 2023 Mart’ına kadar 20’den fazla spot Bitcoin ETP’si için borsa kural dosyalarını reddetti. Bu dosyalardan biri, Grayscale tarafından yapıla, Grayscale Bitcoin Trust’ı bir ETP’ye dönüştürmeyi öngören bir başvuruydu.

 

Şimdi, geçmişte reddettiğimiz benzer yeni bir dizi başvuru ile karşı karşıyayız. Ancak şartlar değişti. ABD Temyiz Mahkemesi District of Columbia, komisyonun Grayscale’in önerdiği ETP’nin listelenmesi ve işlem görmesini reddetme gerekçesini yeterince açıklamadığına hükmetti. (Grayscale Kararı) Bu nedenle mahkeme, Grayscale kararını bozdu ve konuyu komisyon’a geri gönderdi. Bu koşullar ve onay emrinde daha ayrıntılı olarak tartışılan koşullar ışığında, bu spot bitcoin ETP’nin listelenmesini ve işlem görmesini onaylamanın en sürdürülebilir yol olduğunu düşünüyorum.

 

Komisyon, bir ulusal menkul kıymetler borsası tarafından yapılan herhangi bir kural dosyasını “Exchange Act” ve bu yasaya göre düzenlemelerle uyumlu olup olmadığına, yatırımcıları ve kamu yararını korumaya yönelik olup olmadığına göre değerlendirir. Komisyon belirli şirketler, yatırımlar veya bir ETP’nin altında yatan varlıklar hakkında bir görüş belirtmez ve tarafsızdır. Bir menkul kıymetin ihraççısı ve listeleme borsası  “Securities Act”, “Exchange Act” ve komisyonun kurallarına uyduğu sürece bu ihraççıya düzenlenmiş pazarlarımıza herkesle aynı erişimi sağlamak zorundayız.

 

Önemli olarak bugünün komisyon eylemi, sadece bir menkul kıymet olmayan emtia olan Bitcoin tutan ETP’lere sınırlıdır. Bu, komisyonun kripto varlık menkul kıymetleri için listeleme standartlarını onaylama konusundaki istekliliğini hiçbir şekilde işaret etmemelidir. Aynı şekilde onay, komisyonun diğer kripto varlıkların federal menkul kıymetler yasaları altındaki durumu veya belirli kripto varlık piyasa katılımcılarının federal menkul kıymetler yasalarına olan mevcut uyumsuzlukları hakkındaki görüşlerini de işaret etmez. Daha önce de söylediğim gibi ve hiçbir kripto varlığına ön yargı ile yaklaşmadan çoğu kripto varlık yatırım sözleşmesidir ve bu nedenle federal menkul kıymetler yasalarına tabidir.

 

Yatırımcılar bugün zaten birçok aracı kurumda, karşılıklı fonlar aracılığıyla, ulusal menkul kıymetler borsalarında, eşler arası ödeme (P2P) uygulamalarında, uyumsuz kripto ticaret platformlarında ve elbette Grayscale Bitcoin Trust aracılığıyla Bitcoin alıp satabilir veya diğer şekillerde Bitcoin’e maruz kalabilirler. Bugünün eylemi, yatırımcılar için belirli korumaları içerecektir:

 

İlk olarak, Bitcoin ETP’lerinin sponsorları ürünler hakkında tam, adil ve doğru açıklama yapmak zorunda kalacak. Listelenen ve işlem gören herhangi bir Bitcoin ETP’sine yatırım yapanlar, kamuya açık kayıt beyanlarında ve gerekli periyodik dosyalamalarda yer alan açıklamalardan faydalanacak. Bu açıklamalar gerekli olsa da bugünün eylemi, saklama düzenlemeleri gibi açıklanan ETP düzenlemelerini onaylamaz veya desteklemez.

 

İkinci olarak, bu ürünler kayıtlı ulusal menkul kıymetler borsalarında listelenecek ve işlem görecek. Bu tür düzenlenmiş borsaların, dolandırıcılığı ve manipülasyonu önlemeye yönelik kurallara sahip olması gerekmektedir ve bu kuralları uyguladıklarından emin olmak için onları yakından izleyeceğiz. Komisyon ayrıca sosyal medya platformlarını kullanan dolandırıcılık veya manipülasyon dahil olmak üzere menkul kıymetler piyasalarındaki her türlü dolandırıcılığı veya manipülasyonu tam olarak araştıracaktır. Bu tür düzenlenmiş borsaların ayrıca belirli çıkar çatışmalarını ele almak ve yatırımcıları ve kamu yararını korumak için kuralları vardır.

 

Ayrıca onaylanan ETP’lerin alım satımı için mevcut kurallar ve davranış standartları geçerli olacaktır. Örneğin bu, broker-dealerların perakende yatırımcılara ETP’leri önerdiğinde “Regulation Best Interest” düzenlemesi ve aynı zamanda “Investment Advisers” yasası altında bir yatırım danışmanı için yükümlülük görevini içerir. Bugünün eylemi, çoğunlukla federal menkul kıymetler yasalarına uyumlu olmayan ve sık sık çıkar çatışmalarına sahip olan kripto ticaret platformlarını veya aracılarını onaylamaz veya desteklemez.

 

Üçüncü olarak, komisyon personeli ayrıca 10 spot Bitcoin ETP için kayıt beyanlarının incelemesini tamamlamak üzeredir. Bu da ihraççılar için eşit bir oyun alanı yaratacak ve yatırımcılara ve geniş piyasaya fayda sağlayacak rekabeti ve adaleti teşvik edecektir.

 

2004’ten bu yana, bu ajans belirli değerli metalleri tutan spot emtia ETP’lerini denetleme konusunda deneyime sahiptir. Bu deneyim, spot Bitcoin ETP ticaretinin denetiminde değerli olacaktır.

 

Belirtmek isterim ki tarafsız olmamıza rağmen metal ETP’lerindeki altta yatan varlıkların tüketici ve endüstriyel kullanımları varken buna karşılık Bitcoin esas olarak spekülatif, oynak bir varlıktır ve aynı zamanda fidye yazılımı,kara para aklama, yaptırım kaçakçılığı, ve terör finansmanı dahil olmak üzere yasa dışı faaliyetler için de kullanılır.

 

Bugün belirli spot bitcoin ETP’lerin listelenmesini ve işlem görmesini onaylasak da Bitcoin’i onaylamadık veya desteklemedik. Yatırımcıların Bitcoin ve değeri kriptoya bağlı ürünlerle ilişkili sayısız riskler konusunda dikkatli davranmaları gerekmektedir.

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!