Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Şili, CBDC Planlarını Erteledi

Güney Amerika ülkesi Şili, daha fazla analiz yapabilmek amacıyla dijital merkez bankası parası (CBDC) planlarını 2022’nin sonuna kadar askıya aldığını duyurdu.

Şili Merkez Bankasının 11 Mayıs tarihinde yayınladığı rapora göre, dijital Şili pesosunun çıkarılmasındaki avantaj ve dezavantajlarını daha fazla analiz edebilmek amacıyla CBDC planlarını yıl sonuna kadar erteledi.

Merkez bankası yaptığı açıklamada, ödeme sistemlerinin çalıştığı halde sonradan çıkarılacak bir CBDC’nin riski artırıp azaltmayacağını araştıracağını belirtti.

Şili Merkez Bankasının, çıkarılacak CBDC ile birlikte ülkede dijital para kullanımının yaygınlaşmasından sonra finansal istikrarın bozulacağı endişesiyle ertelediği düşünülüyor.

Veri platformu Statista’dan alınan bilgilere göre, Şili vatandaşlarının %14’ü kripto paraya sahip ve 2021 yılında en çok kripto para bulunduran 18. ülke konumunda bulunuyor.

Son günlerde sıkça tartışılan stablecoin’lerin yerine CBDC’ye geçilmesi birçok yatırımcının isteyeceği bir şey olarak düşünülüyor. 9 Şubat tarihinde Atlantic Council’in ev sahipliği yaptığı etkinlikte açıklamalarda bulunan IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva, iyi tasarlanmış CBDC’lerin stabecoin’lerden potansiyel olarak daha fazla esneklik, güvenlik, kullanılabilirlik ve daha düşük maliyet sunabileceğini söylemişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!