Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Şimdi de Bitcoin Gold mu Geliyor?

Bitcoin, bitcoin cash, bitcoin gold?

Eğer bu ay işler küçük bir madenci ve yazılım geliştirici grubun planladığı gibi giderse “Bitcoin” adını taşıyan dördüncü koin için bitcoin blockchain‘de bir  sert çatallanma -hard fork- yaşanacak.

Bitcoin Gold, Bitcoin’e bir başkaldırı olarak ortaya çıkan Bitcoin Cash gibi bir başlangıç planı izleyecek.(geçtiğimiz yaz bitcoin’den sert çatallanma ile ayrılan kriptopara.) Detayları yeni ortaya çıkan projenin ana hedefi daha gelişmiş bir protokol sunmak. Proje özellikle Bitcoin Cash’e rakip olabilir.

Bitcoin Gold, Hong Kong madencilik firması LightningASIC’ in CEO’su Jack Liao’ nun önderliğinde 25 Ekim’de piyasaya sürülecek ve 1 Kasım’da kriptopara borsalarına girecek.

Söylentilerin kulaktan kulağa yayıldığı bu ortamda proje, bazı tartışmalara yol açacak kadar önemli görünüyor. Bitcoin Cash, Bitcoin’e oranla daha küçük bir kullanıcı ağı üretti. Günümüzde Bitcoin’in piyasa değerinin %12’si büyüklüğünde. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda, çoğu insan projeyi zaten daha önce bir ayrım yaşamış olan bitcoin topluluğunda gereksiz bir oyalanma olarak görüyor.

Bitcoin Gold, Bitcoin Cash’ten bile daha küçük olabilir çünkü bu fikre madencilerden beklenen sıcaklıkta bir geri dönüş olmadı. Bitcoin Cash’in ilk destekçilerinden olan BTC.Top’un kurucusu Jiang Zhuoer ve ViaBTC CEO’su Haipo Yang bile Bitcoin Gold’u önemsiz bir coin olarak lanse etti.

Tamamen Merkezsizleştirilmiş

Ancak işin iç yüzünü bilenler yine de o kadar emin olmayabilir çünkü Bitcoin Gold’un Bitcoin komünitesinin ilgisini çekebilecek bir hedefi var: Tamamen merkezsizleştirilmiş bir Bitcoin yaratmak.

En dikkat çeken ayrıntı ise şöyle ki, Sistemin arkasındaki yazılım geliştiriciler Bitcoin’in madencilik algoritmasını değiştirip madenciliği ekran kartlarıyla bile yapılabilecek bir seviyeye getirmek istiyor. Bunun amacıysa sistemde bazen anlaşmazlıklara sebebiyet veren büyük madencilere daha az bağımlı hale gelmek.

Bitcoin Gold’un “The Sorrow” (Keder) takma adlı yazılımcısı şöyle açıkladı:

“Bitcoin gold Bitcoin’in SHA256 algoritmasını ASIC dirençli ve ekran kartı madenciliğine optimize edilmiş Equihash algoritmasıyla değiştireceğine dair iş ispatını gösterecek”

Projenin Bitcoin madenciliğinin yuvası olan Çin’den çıkması ise olayı tamamen farklı bir yere çekiyor. Fikir babası Liao’nun madencilik donanımları her ne kadar Litecoin ağına uygun olsa da ülke içinde madenciliğe dair kurulu düzeni değiştirebilecek bir isim.

Liao’nun kurduğu Bitmain adlı madencilik firması geçtiğimiz yıl boyunca bir bitcoin dramının merkezindeydi: Şirketin ağ üzerindeki etkisi çok fazlaydı.

Zhao Dong adındaki bir kriptopara yatırımcısı plana yönelik şöyle bir eleştiri getirdi:

“Ekran kartı madenciliği merkezleşmeyi önleyemez çünkü ekran kartı piyasalarını Nvidia ve AMD kontrol ediyor.”

Liao, yine de bu ekran kartlarına erişim kolaylığının hashing gücünün dağılımına evrileceğini savunuyor.

Bitcoin Gold’un Belirsizlikleri

Proje liderleri bile projeye ve yol açacağı çatallanmaya dair belirsizlikler olduğunu kabul ediyor. h4x takma adını kullanan yazılım geliştiricisi, projenin “hala gelişim aşamasında” olduğunu ve kesin blok uzunluğunun halen tartışıldığını belirtti.

Bir web sitesinde yer alan ifadelere göre, Bitcoin Gold, koinlerin yüzde biri yazılım geliştiricilere ayrılmak üzere bir ICO planlıyordu. Ancak bu detaylar web sitesinden kaldırıldı.

Bir şey kesin görünüyor ki, bu çatallanmanın sonucu olarak her Bitcoin kullanıcısı, özel anahtarıyla sahip olduğu Bitcoin ile aynı miktarda Bitcoin Gold elde edecek.

h4x ‘e göre:
“Bu Litecoin ruhuyla, Bitcoin’in temel kodunda yapılacak olan minimalist bir çatallanma. Yalnızca birkaç ölçülü değişiklik”

h4x, Bitcoin Gold’un çatallanma planını ve ekosistemden nasıl faydalanacaklarını daha soyut biyolojik terimlerle açıkladı:

“Organizmalar türeyerek bundan yarar sağlarlar. Biz, bitcoin gold ile yürüttüğümüz deneyle bu prensiplerin blockchain dünyasında da gerçekleşebilme olanağını araştırıyoruz.”

Bu düşünceler, Bitcoin’in gelecekte daha fazla çatallanmalarla karşılaşacağı görüşleriyle aynı doğrultuda.

Bitcoin Cash çatallanmasından sonra Lightning Network yazılımcısı Tadge Dryja önümüzde daha fazla çatallanmaların olduğunu ama gelecekteki çatallanmaların en önemli sebebinin para olacağını belirtmişti.

Özetle, Bitcoin Gold geliştirme aşamasında ve görünüşe göre piyasaya çıkması Kasım ayı için kararlaştırılmış durumda.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment