Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Singapurlu Kripto Şirketi Açıkladı: Bitcoin Düşüşü Bu Yüzden Derinleşti!

Singapur merkezli kripto para ticaret şirketi QCP Capital, Bitcoin’in (BTC) düşüşü esnasında kripto para borsaları Deribit ve OKX’de yaşanan ciddi tasfiye oranlarına dikkat çekti.

Bitcoin’in 18 Ağustos günü 25 bin doların altına düşerek kripto para piyasasında ciddi tasfiyelere yol açtı. Düşüşe paralel olarak saatler içerisinde merkezi borsalarda (CEX) yaşanan likidasyon 1 milyar doların üzerine ulaştı. QCP Capital tarafından paylaşılan verileriler de düşüşün bu denli derişmesinin arkasında Deribit ve OKX kripto para borsalarındaki ciddi tasfiyelerin yattığı öne sürüldü.

QCP tarafından paylaşılan likidasyon tablosunda, Deribit ve OKX’in tüm tasfiye miktarının %50’sini oluşturduğuna yer verildi. Öte yandan borsaların toplam açık faiz payı %17 iken %50’lik likidasyonu üstlenmeleri dikkat çeken bir nokta oldu.

Deribit borsasında yaşanan muazzam büyüklükteki short (kısa) yönlü likidasyonun muhtemelen büyük bir hesabın tamamen silinmesiyle sonuçlanmış olabileceği belirtildi:

Deribit’te gerçekleşen muazzam kısa likidasyon göz önüne alındığında, büyük bir hesabın silinmiş olması muhtemeldir.

Aynı gün içerisindeki en büyük short likidasyonu ise Binance’de gerçekleşti. Long (uzun) yönlü likidasyonların başını da yaklaşık 550 milyon dolarlık değerle Binance çekerken ikinci sırada yaklaşık 400 milyon dolarlık tasfiye oranıyla OKX yer aldı. Hem short hem de long yönlü likidasyonlar yoğunlukla Bitcoin ve Ethereum (ETH) pozisyonlarında yaşandı.

Yükseliş trendi kırıldı

Bitcoin’de yaşanan son düşüşün kasım ayından bu yana yükseliş trendini simgeleyen kama formasyonunun kırılmasıyla sonuçlandığını belirten QCP cephesi, düşüşün beklediklerinden erken geldiğini vurguladı. Öte yandan QCP’ye göre Elon Musk‘a ait Space X şirketinin Bitcoin sattığını yönelik haberler düşüşte ciddi bir etken oldu.

Düşüşün zamanlamasına bakıldığında SpaceX’in Bitcoin sattığına yönelik söylentilerin etkisi açık görünüyor. Bu da 2021 ve 2022’deki Elon odaklı tepe ve diplerin hayaletlerini geri getirdi ve piyasanın bir daha o zamanlara geri dönmeyeceğini umuyoruz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!