Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

TCMB Faiz Oranını Açıkladı! Dolar Nasıl Tepki Verdi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini beklentilerin üzerinde artırarak %50 olarak açıklamasıyla dolarda düşüş hareketi gözlemlendi.

TCMB bugün yaptığı açıklamada, faiz oranını beklentilerin üzerinde bir karar alarak %45’ten %50 oranına yükselttiğini duyurdu. TCMB bir önceki yönetiminin değişmesinin ardından aylardır artırdığı politika faizini geçtiğimiz ay sabit bırakmıştı. Yeni yönetim ikinci karar olarak 500 baz puan artışa gitti.

Geçtiğimiz dönemde faiz oranları hızlı bir şekilde %8,5’e kadar düşürülmüştü ancak son 10 aydır alınan alınan kararlar ile birlikte faiz %50’ye erişti.

Politika faizinin, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceği söylendi.

TCBM faiz oranlarına ilişkin basın duyurusunda konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 45’ten yüzde 50 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir. Kurul ayrıca, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar vermiştir.

Ayrıca açıklamada, “Yakın döneme ilişkin diğer göstergeler yurt içi talepte dirençli seyrin sürdüğüne işaret etmektedir.” cümlelerine yer verildi.

Açıklama öncesi 33,08 seviyelerinde bulunan USDT/TRY paritesi, açıklama sonrası 32,83’e kadar geriledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!