Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

TCMB Faiz Oranını Açıkladı! Dolar Nasıl Tepki Verdi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini beklendiği gibi %50 olarak açıklamasıyla dolarda bir miktar yükseliş hareketi gözlemlendi.

TCMB bugün yaptığı açıklamada, faiz oranını beklendiği gibi %50 oranında sabit tuttuğunu duyurdu. TCMB bir önceki yönetiminin değişmesinin ardından aylardır artırdığı politika faizini şubat ayında sabit bırakmıştı. Yeni yönetim ikinci karar olarak 500 baz puan artışa gitmişti 3. karar olarak da %50’de sabit tuttu.

Geçtiğimiz dönemde faiz oranları hızlı bir şekilde %8,5’e kadar düşürülmüştü ancak son 11 aydır alınan alınan kararlar ile birlikte faiz %50’ye erişti.

Politika faizinin, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceği söylendi.

TCBM faiz oranlarına ilişkin basın duyurusunda konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir. Mart ayında aylık enflasyonun ana eğilimi, devam eden zayıflamaya rağmen öngörülenden yüksek gerçekleşmiştir. Tüketim malı ve altın ithalatındaki seyir cari dengedeki iyileşmeye katkı verirken, yakın döneme ilişkin diğer göstergeler yurt içi talepte direncin sürdüğüne işaret etmektedir. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip etmektedir. 

Açıklama öncesi 32,58 seviyelerinde bulunan USDT/TRY paritesi, açıklama sonrası 32,64’e kadar yükseldi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!