Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Thodex Olayının Araştırılması İçin Meclis’e Önerge Sunuldu

Cumhuriyet Halk Partisi vekilleri, Meclis’in kripto para borsası Thodex ile ilgili araştırma yapmasını talep ediyorlar. Milletvekilleri, bunu “cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılık vakası” olarak yorumluyor.

Cumhuriyet’in haberine göre Gürsel Tekin’in aralarında bulunduğu bir grup CHP’li vekil, Meclis Başkanlığına Thodex ile ilgili bir önerge sundu. Önergede, yüz binlerce kullanıcısı bulunan Thodex ile ilgili “Yaklaşık 2 milyar dolarlık bir paranın buharlaştığı hesap ediliyor. Bu, cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılık vakasıdır.” ifadesine yer verildi.

Medyada ve artık meclis önergesinde de telaffuz edilen ‘2 milyar dolar’ sayısı, ilgili kurumlarca teyit edilmedi.

“Vakit kaybedilmeden hayata geçirme” zorunluluğu

Devletin görevinin can güvenliğinin yanında mal güvenliğini de korumak olduğunu belirten vekiller, Thodex’e atıfta bulunarak “Ülkemizde yaşanan ve ortaya çıkan son dolandırıcılık vakası, sorunun ne kadar tehlikeli boyutlara ulaştığının göstergesidir.” dediler.

Bu sorunun çözümü için regülasyonlara işaret edildi ve “Gereken yasal düzenlemelerin vakit kaybedilmeden belirlenmesi ve hayata geçirilmesi, devletin güvenilirliği açısından zorunluluk haline gelmiştir.” dendi.

Milletvekilleri, Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105. maddeleri uyarınca Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istiyorlar.

“Bu suçun ortağı olmuş olacaktır”

Spekülasyona karşı duyarlı olduğu belirtilen Bitcoin’in, kara para aklama ve dolandırıcılık gibi suçlar için elverişli bir zemin oluşturduğu aktarıldı.

Vekillere göre Bitcoin, insanlara “kısa vadede yüksek kazançlar elde etme imkanı sağlasa da uzun dönemde tüm ülkeyi bir kriz hikayesine dönüştürme riski” taşıyor. Thodex için Meclis araştırması talep eden vekiller, önergede şu çağrıda bulundular:

“Son örnekten de anlaşılıyor ki, Çiftlik Bank vurgunundan bir ders çıkarılmamış. Türkiye’de kripto, dijital veya sanal para dolandırıcılığının boyutlarının ve türlerinin araştırılması, kamu kurum ve kuruluşlarının dolandırıcılıkla mücadeleye yönelik kurmuş olduğu mekanizmaların ve yasal mevzuatın incelenerek gerekli ek önlemlerin ivedilikle alınması, mağdurların zararının karşılanmasına yönelik hangi adımların atılabileceğinin araştırılması ve bundan sonra yaşanabilecek dolandırıcılıkların önüne geçilmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonunun kurulması gerekmektedir.”

İstanbul Milletvekili Tekin, “Bu konuda da iktidar gerekli araştırmayı yapmaz ve önlem almaz ise bu suçun ortağı olmuş olacaktır. Suç ortağı olmak istemiyorsanız gelin araştıralım, eğer araştırmazsanız bu suça ortak olmuş olacaksınız.” dedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!