Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türkiye’de Kripto Para Kanun Teklifi Meclise Sunuldu: Detaylar

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, Sermaye Piyasası Kanunu’nda kripto paralar ile ilgili yapılması planlanan değişiklikleri açıkladı.

Abdullar Güler, sermaye piyasalarında izinsiz şekilde faaliyette bulunan kurum, kuruluş ve şahıslara karşı tedbir alması ve gerekli görüldüğü durumlarda bunlara yönelik hukuki ve cezai süreci takip etmesi için Sermaye Piyasası Kurulu’nun görevlendirileceğini söyledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri’nin açıklamasına göre kanun teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda değerlendirildikten sonra genel kurula iletilecek.

İzinsiz şekilde kripto varlık hizmeti sağlayıcılığı yapanlara üç yıldan başlayıp beş yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Halihazırda faaliyet yürüten kripto varlık hizmet sağlayıcılarının geçiş süreci kapsamında bir ay içerisinde SPK’ye başvuruda bulunması ya da üç ay içinde tasfiye kararı alacak şekilde planlama yapması gerekecek. SPK tarafından lisanslandırılmış kuruluşlar, faaliyetlerine devam edebilecek.

Güler, “Yurt dışında faaliyet gösteren kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyetleri de geçiş dönemiyle birlikte sonlandırılacaktır.” dedi. Buna sebep olarak yurt dışındaki kuruluşların tam olarak denetlenememesi gösterildi.

Grup Başkanı, “Halihazırda teklifimizde bir vergilendirme söz konusu değildir” diyerek, SPK için %1; TÜBİTAK için %1 olacak şekilde toplamda %2’lik bir gelir modeli öngördüklerini belirtti.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!