Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ünlü Ekonomist Şant Manukyan, Bitcoin (BTC) İçin Bu İki Göstergeyi Takip Ediyor

İş Yatırım Uluslararası Sermaye Piyasaları Müdürü Şant Manukyan 1 Temmuz tarihli tweet’inde kısa vadede sermayenin Bitcoin’e (BTC) olan güvenini tespit edebilmek için kullandığını belirttiği iki önemli göstergeyi takipçileriyle paylaştı.

Manukyan, 1 Temmuz sabahı attığı tweet‘inde, detaylı bir kripto para piyasası düzenlemesi olan MiCA haberinin veya 80 adet Bitcoin alan El Salvador haberinin, sermayenin Bitcoin’e olan güvenini test etmek için önemli olduğunu ancak kendisinin daha efektif iki farklı göstergeyle ilgilendiğini belirtti.

Günaydın, detaylı bir düzenleme olan MICA’nın geçmesi veya Mayıs ayında 30700’den 500 adet BTC alan ve şimdi 80 adet alınca “ucuza sattığınız için teşekkürler” diyen (DCA böyle bir şey değil) El Salvador’un alımları önemli haberler ancak benim takip ettiğim 2 ayrı gösterge var.

Resim

Ünlü ekonomist Manukyan’ın takip ettiği göstergelerden birisi GBTC. Manukyan, ETF olma talebi reddedilen GBTC’nin açtığı davayı kazanabileceğini düşünmediğini belirtiyor. İfadelerine göre GBTC’yi takip etme nedeni 3AC gibi iskontolu Bitcoin alan fonların likiditasyonunu takip etmek. Manukyan GBTC hacimlerinde, haziran sonunda görülen anomalinin 3AC satışlarından kaynaklandığını düşünüyor ve satışların hangi aşamada olduğunun bilinmesinin projeksiyon için gerekli olduğunu belirtiyor.

Biri GBTC, ETF izni alamayacağı (ve davayı kaybedeceği) belli olan GBTC’yi ıskontosu vs için değil 3AC gibi fonların likidasyonu için takip ediyorum. Sağda gördüğünüz uzun çubuklar muhtemelen 3AC’nin satışları. Satışların neresinde olduğumuz önemli.

Şant Manukyan’ın takip ettiği ikinci gösterge ise Silvergate hissesi. Manukyan, Silvergate’in Microstrategy’ye verdiği kredi ve USDC ile ilişkisi nedeniyle Silvergate’in kripto paralar ve geleneksel sermaye piyasaları arasında açılan bir kapı olduğuna inanıyor. Ünlü ekonomist kriptoda yaşanması muhtemel bir çıkışın veya çöküşün Silvergate’e yansıyacağına inandığını belirtti.

İkinci hisse ise SI, MSTR kredisi ama daha önemlisi USDC ile olan ilişkisi nedeni ile radarımda. Stabilpara alemi hala kaynıyor. Kriptoda reel bir toparlanma olacaksa SI hissesinde de kendisini belli edecektir (veya tersi). Bu hisse aynı zamanda iki dünya arasınaki geçiş kapısı.

Resim

Silvergate, Mart 2022 tarihinde Microstrategy’ye kripto para alması için 205 milyon dolar tutarında kredi vermişti. Mart’tan bu yana dolar karşısında yaklaşık %60 değer kaybeden Bitcoin, Microstrategy’nin de yükümlülüklerini %60+faiz oranında arttırdı ancak bu durum sadece MSTR’nin değil Silvergate’in de risk profilini bozmuş durumda. Silvergate kredisini geri çağırarak Bitcoin’in daha da düşmesi ve MSTR’nin batması ihtimaline karşı kendini güvenceye alabilir veya kredisini zamanında çağırabilir. Bu noktada MSTR’nin iflas riskinin, beraberinde tatmin edici bir ödül oranıyla (Bitcoin’in 35-38.000 dolar civarına yükselmesi) Silvergate yatırımcılarının yatırımlarını arttırmasına veya sürdürmesine ön ayak olacaktır. Dolayısıyla Silvergate hisse fiyatı ve işlem hacmi bize kısa vadede sermayedarların Bitcoin’e olan tutumunu anlatması açısından oldukça önemlidir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!