Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uzmanlar Uyardı: Bitcoin ETF’leri Sistemik Riskler Doğurabilir

Uzmanlar, spot Bitcoin ETF’lerinin onaylanmasıyla birlikte piyasalarda şimdiye dek görülmemiş yeni risklerin doğabileceği uyarısını yaptı.

Uzmanlar, spot Bitcoin ETF’lerinin geleneksel finans sistemi ile kripto para ekosistemini birbirine yakınlaştırabileceğini ve bunun tehlikeli olabileceğini düşünüyor.

Bu şirketlerin birbiriyle olan bağının riskli olabileceği geçtiğimiz yıllarda görülmüştü. FTX’in çöküşü Silvergate Bank’in tasfiyesi ile sonuçlanırken Silicon Valley Bank’in çöküşü de yatırımcıların yüklü miktarda USD Coin (USDC) çekmesine yol açtı.

Better Markets CEO’su Dennis Kelleher, Reuters‘a, “Yatırımcılar bu ürünlere para yatırdıkça finans sisteminin temeli ile kripto ekosistemi arasındaki bağlantının çok daha artması riskini almış oluyorsunuz.” dedi.

Bazı uzmanlar ise spot ETF’lerin Bitcoin’in volatilitesini artırabileceği uyarısında bulundu. Avrupa Sistemik Risk Kurulu ekonomisti Antonio Sanchez Serrano’ya göre spot Bitcoin ETF’leri, BTC’nin volatilitesini özellikle piyasanın baskı altına girdiği dönemlerde artırabilir.

S&P Global Ratings analisti Lapo Guadagnuolo, finans sistemi ile kripto paralar arasındaki bağlantının hala “çok kısıtlı” olduğunu söylerken bazı uzmanlar, spot ETF’lerden kaynaklanacak risklerin bu fonların ne kadar büyüyeceğine bağlı olacağını söyledi.

CFTA Institute araştırmacısı Olivier Fines, “Sistemik risk tamamen boyuttan ibarettir… Bunları henüz kimlerin, ne düzeyde satın aldığını yeteri kadar bilmiyoruz.” dedi.

Spot Bitcoin ETF ihraççıları ise bu gibi risklerin önüne geçmek için çeşitli önlemler aldı. Örneğin fonlardaki ödemeler ayni şekilde değil nakit olarak yapılıyor.

Spot ETF kurmak için Invesco ile iş birliği yapan Galaxy Digital’ın global varlık yönetim müdürü Steve Kurz, “Bu ürünlerin hiçbirinde dehşet verici bir dinamik göremiyorum.” dedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!