Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uzmanlar Yorumladı: Latin Amerika Ülkesinde Bitcoin ve Kripto Para Kullanımı Artabilir!

Arjantin’in yeni cumhurbaşkanı Javier Milei, ülkedeki Bitcoin (BTC)ve kripto para kullanımını ciddi oranda artırabilir.

Hiperenflasyon ile boğuşan Arjantin, Bitcoin destekçisi Javier Milei’i cumhurbaşkanlığı görevine seçti. Halkın bu kararının Milei’inin radikal adımlarıyla birleşerek ülkedeki Bitcoin ve kripto para kullanım oranını ciddi şekilde artırabileceği düşünülüyor.

Henüz Javier Milei’i cumhurbaşkanı olarak seçildikten 1 gün sonra bile Bitcoin Arjantin Pesosu karşısında tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaşmıştı. Bu durum gelecekte olabileceklere dair net bir gösterge şeklinde yorumlandı.

Enflasyona karşı çare Bitcoin

Grayscale Research tarafından konu özelinde yayınlanan bir raporda, Milei’nin atacağı adımların ülkedeki Bitcoin entegrasyonuna hız kazandırabileceğine yer verildi.

Arjantin tıpkı Türkiye gibi Bitcoin ve kripto paralara karşı halihazırda büyük ilgi gösteren ülkeler arasında yer alıyor. Fakat ülkenin yasal yoldan bu adımları daha üst mertebeye taşımasının enflasyonist yapıya da bir çözüm getirebileceği düşünülüyor:

Milei’nin başkanlığı, Arjantin ekonomisinde kripto paraların daha fazla kabul görmesinin ve entegrasyonunun önünü açarak uzun süredir devam eden enflasyon ve finansal istikrarsızlık sorunlarına potansiyel bir çözüm sunabilir. Milei, Bitcoin’i merkezi finansal sistemlerin verimsizliklerine ve yolsuzluklarına karşı koymada önemli bir araç olarak görüyor.

Öte yandan konuya daha çarpıcı bir bakış açısı sunan CoinShares araştırma analisti Max Shannon, hiperenflasyonist ortamın nihayetinde Arjantin Pesosu’nun sonunu getireceğini ve ülkenin yasal para birimi olarak Bitcoin’e dönüleceğini yazdı:

Milei dolarizasyon ve Bitcoin yanlısı. Dolarizasyon, ekonominin önemli bir kısmı resmi ya da gayri resmi olarak yabancı para birimlerinde faaliyet gösterdiğinde ortaya çıkar. Bu, çok ihtiyaç duyulan fiyat istikrarını getirir ve ekonomik işlemlere ve varlık değerlemesine olan güveni geri kazandırır.

Milei’nin başkanlık vaatleri arasında dolandırıcılık ve emek sömürüsüyle suçladığı merkez bankasını tamamen kapatmak yer alıyordu. Ayrıca yeni cumhurbaşkanı kısa süre önce verdiği bir röportajında Bitcoin’i, paranın gücünü sömürgecilerden alıp halka ve özel sektöre geri vermeyi kolaylaştıran bir finansal araç olarak tanımladı.

Bitcoin kısa süre sonra yasal para olabilir

Gelişmeler hakkında yaptığı benzer bir yorumla dikkat çeken kripto firması Ledn’in kurucu ortağı Mauricio Di Bartolomeo ise ülkenin kısa süre sonra Bitcoin ve stablecoinleri yasal para olarak ilan edebileceğini savundu. Bartolomeo açıklamasında Arjantin halkının çok yakında hem Bitcoin hem de stablecoinler ile işlem yapmaya başlayacağını öne sürdü:

Milei, Peso’yu öldürerek ve Arjantin Merkez Bankası’nı kapatarak Arjantin ekonomisini dolarize etmeyi planlıyor. Ayrıca ‘yasal ihale’ yasalarından da kurtulmayı planlıyor, yani Arjantinliler günlük kullanımları için istedikleri para birimini (veya kripto varlığı) özgürce seçebilecekler. Arjantinliler çok yakında yasal olarak Bitcoin ve stablecoin ile işlem yapabilecekler. Bu da benimsenmeyi daha da artıracak

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!