Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin Paylaştı, Altcoin Fiyatında Anında Hareketlilik Geldi!

Ethereum’un kurucularından Vitalik Buterin, blogunda yeni bir makale yayınladı. Bu makalede, izin gerektirmeyen merkeziyetsiz validity-rollup olan Starkware’in, M3 çipli bir notebook üzerinde saniyede 620.000 Poseidon2 hash değerini işleyebileceğini vurguladı.

Starknet (STRK) fiyatı, Vitalik Buterin’in paylaşımından sonra yüzde 7 yükseldi.

Bu gelişme, Poseidon2’nin güvenilir bir hash fonksiyonu olarak kabul edilmesi durumunda, Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ile uyumlu, verimli şekilde çalılan bir sıfır-bilgi kanıtı olduğunu gösteriyor.

Buterin, circle STARKs’ın geliştiricilere standart STARKs’a göre çok az ek karmaşıklık getirdiğini belirtti. Başlıca farklılıkların, düzenli FRI’ya kıyasla uygulama sırasında üç ana konuyla sınırlı olduğunu söyledi.

Circle FRI’da kullanılan “polinomlar”ın matematiksel prensiplerinin sezgisel olmadığını ve tam olarak anlaşılmasının zaman alabileceğini belirten makale, bu karmaşıklığın geliştiricilerden büyük ölçüde gizlendiğini vurguluyor. Circle’ın matematiksel prensiplerinin karmaşık doğası ön plana çıkarılırken sistematik olmaktan ziyade daha bütünsel bir yapıda bulunuyor.

Makalede ayrıca circle FRI ve circle FFT’leri anlamanın, diğer özel FFT’lere faydalı bir giriş sağlayabileceği belirtiliyor. Bunlar arasında, Binius ve LibSTARK gibi sistemlerde kullanılan binary-field FFT’ler ve elliptic curve noktası operasyonlarıyla iyi bir şekilde bütünleşen elliptic curve FFT’ler gibi daha karmaşık yapılar yer alıyor.

Buterin, Mersenne31, BabyBear ve Binius gibi binary-field yöntemlerini birleştirmenin, STARKs’ın “temel katman” verimlilik sınırına yaklaştığını öne sürüyor. Gelecekteki STARK optimizasyonlarındaki ilerlemelerin, temel ilkelerin aritmetizasyonunu (örneğin, hash fonksiyonları ve imzalar) ve bu ilkelerin kendilerini optimize etmeye odaklanacağını öngörüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!