Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin Sıraladı: Ethereum Ağındaki Karmaşıklık Nasıl Basitleştirilir?

Ethereum’un kurucularından Vitalik Buterin, proof-of-stake sistemindeki karmaşıklığın basite indirgenmesi için üç öneride bulundu.

Vitalik Buterin’in açıklamasına göre Ethereum’daki proof-of-stake yöntemi, günümüzdekine kıyasla daha basit ve hafif hale getirilebilir.

Günümüzdeki ana sorunlardan birinin ağın çalışmasını sağlayan validatörlerin çok fazla imza atmak zorunda olması olduğu düşünülüyor. Validatör sayısının artması, imza sayısının artması ve dolayısıyla ağın yükünün artması anlamına geliyor.

Bununla ilgili bir paylaşım yapan Buterin, Ethereum ağında slot başına sadece 8.192 imza gerektiren bir tasarımı savunuyor.

Bunun için sunulan ilk çözüm önerisi, validatör olmak için gerekli minimum Ethereum (ETH) miktarının çok daha üst seviyelere (4.096 ETH) çıkarılması. Bu, validatörlerin birlikte çalışmasını ve kaynaklarını ortak kullanmasını sağlayabilir.

Diğer çözüm önerisi, staking yapan kullanıcıları yükü ağır olan ve yükü hafif olan olmak üzere ikiye ayırmak oldu. Bu iki grup kullanıcının blokların onaylanma sürecinde farklı görevlere sahip olması öngörülüyor.

Üçüncü çözüm önerisi ise validatörlerin sıralı şekilde dönmesi. Bu şekilde her bir slot için rastgele bir validatör grubu seçilebilir. Buterin’e göre bu imza sayısını düşürse de süreci daha karmaşık hale getirebilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!