Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin Ethereum’da 10.000 Kat Gelişme Bekliyor

Vitalik Buterin, Ethereum 2.0 ve Layer 2.0 sistemleriyle birlikte gelecek teknolojilerin, Ethereum ağını 10.000 kata kadar iyileştirebileceğini açıkladı. Birkaç ay öncesine kadar saniyede 15 işlem kaldırabilen Ethereum’un, gelecek birkaç on yıl içerisinde saniyede “100.000 işleme” aracılık etmesi bekleniyor.

Ethereum kurucularından Vitalik Buterin, AngelList’in kurucusu Naval Ravikant ile bir araya geldi. Ethereum’un proof-of-stake algoritmasına geçişini konuşan ikili, Rollup gibi bazı teknolojileri de değerlendirdi.

“Birkaç ayda 100 kat iyileşme”

Ethereum 2.0 sürecinin Sıfırıncı Aşaması, geçen yılın sonunda hayata geçti. Buterin, varlığını günümüzde proof-of-work ağıyla birlikte sürdüren proof-of-stake ağının stabil bir şekilde çalıştığını açıkladı. Gelecek dönemlerde, tamamen proof-of-stake algoritmasına geçiş yapılacak.

Rollup teknolojisi hakkında konuşan Buterin, bu teknolojinin yaklaşık bir yıldır sorunsuz bir şekilde kullanıldığını söyledi.  Ethereum ağındaki işlemlerin bu sayede, “100 kat daha ucuz hale gelebileceğini” söyleyen isim, rollup kullanımının “yakında” yaygınlaşmasını bekliyor.

Ravikant’ın sorusunu yanıtlayan Buterin, Optimism veya rollup gibi bir teknolojinin Ethereum ağını “gelecek birkaç ay içerisinde 100 kat daha ölçeklenebilir” yapabileceğini doğruladı.

Uzun vadede hedef 10.000 kat

Ölçeklenebilirlik sorununun, uzun vadede daha kapsamlı bir şekilde çözülmesi bekleniyor. Buterin, rollup ile getirilecek 100 katlık iyileşmenin; sharding gibi Layer-1 çözümleriyle 10.000 kata çıkarılabileceğini duyurdu.

Proof-of-stake ağına henüz dahil edilmemiş olan sharding; Ethereum düğümlerinin yükünü azaltacak. Bunun için bazı prototip çalışmaların yapıldığını söyleyen Buterin, Layer 1 ve Layer 2 çözümlerinin birleşmesiyle ağda saniyede 100.000 işlem yapılabileceğini söyledi. Buterin’in açıklaması şu şekilde:

“Saniyede 100.000 işlem yapılabiliyor olacak ve sharding’in bir diğer güzel yanı, kuadratik olması. Eğer bilgisayarlar iki kat daha verimli çalışmaya başlarsa; hem iki kat daha fazla shard kullanabilirsiniz hem her bir shard iki kat daha büyümüş olur. Bu yüzden sistemin toplam kapasitesi dört kat büyür. O yüzden, gelecek birkaç on yıl içerisinde bu sayının 100.000’i de aşmasını bekliyoruz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!